Lagekostenmaatschappij schrapt komende weken tientallen vluchten per dag

Alles wat je moet weten over de geschrapte Ryanair-vluchten: om hoeveel Belgische vluchten gaat het? Krijg je een schadevergoeding? Wat als je al op reis bent?

Alles wat je moet weten over de geschrapte Ryanair-vluchten: om hoeveel Belgische vluchten gaat het? Krijg je een schadevergoeding? Wat als je al op reis bent?

Foto: AFP

Ryanair schrapt de komende weken dagelijks tientallen vluchten zodat de piloten en het boordpersoneel van de Ierse lagekostenmaatschappij hun verlof kunnen opnemen. Die maatregel heeft ook impact op ons land: vanuit Charleroi worden dit weekend alleen al vier vluchten getroffen worden. Maar wat moet je doen als je vlucht geannuleerd wordt?

LEES OOK. Ryanair schrapt 40 tot 50 vluchten per dag omdat piloten vakantie niet kunnen opnemen

182. Zoveel vluchten werden vrijdag over heel Europa al geannuleerd door Ryanair. Zaterdag zullen daar naar verwachting nog eens 80 bijkomen. Het duurde even voordat de lagekostenmaatschappij met een verklaring voor de annulaties kwam, maar in de loop van vrijdag werd er toch een statement gelanceerd. “De vluchten worden geannuleerd omdat de stiptheid de voorbije weken met 80 procent gezakt is door een combinatie van vertragingen en stakingen bij de luchtverkeersleiding, het weer en problemen met het opnemen van vakantiedagen bij cabinepersoneel en piloten.”

De situatie zal de komende dagen en weken aanhouden en ook Belgische vluchten zullen worden getroffen.

Wat kan ik doen als je vlucht geannuleerd is?

Passagiers zullen “een dag of enkele uren voor de vlucht” via een tekstberichtje op de hoogte worden gesteld van de annulatie. Je kan dan je vlucht via de website van Ryanair omboeken naar een andere dag en hopen dat de vlucht dan wel doorgaat.

Kan ik mijn geld ook terugkrijgen?

Ja. Als je vlucht geannuleerd is of meer dan drie uur vertraging opgelopen heeft, kan je op deze link de gegevens van je boeking ingeven en je geld terugvorderen. Aanvragen worden verwerkt binnen de zeven werkdagen. Indien goedgekeurd, wordt het integrale bedrag teruggestort.

Ik ben al op reis en mijn terugvlucht is geannuleerd. Wat kan ik doen?

Je kan dan ofwel je vlucht omboeken naar een andere dag en hopen dat er plaats is op de volgende beschikbare vlucht of op eigen houtje een andere manier vinden om terug te geraken.

Wat dan met de kosten van die omboeking/langer verblijf?

Luchtvaartmaatschappijen zijn volgens de Europese regelgeving verplicht om reizigers te vergoeden voor ongemakken door vertragingen/annulaties. Dat heeft betrekking tot kosten voor eten, communicatie, accommodatie en een rist van andere uitgaven. Hou al je rekeningen bij.

Hoeveel vluchten worden in totaal geannuleerd?

Hoewel Ryanair aankondigde de komende weken “40 tot 50 vluchten” per dag (ofwel zo’n 2 procent van het totaalaanbod) te schrappen, wilde het nog geen “eindtotaal” geven. Tot eind oktober gaat het om minstens 2.100 vluchten. Vrijdag alleen werden al 182 vluchten geschrapt, ongeveer 36.000 mensen werden getroffen.

Om hoeveel vluchten gaat het in België?

Dat is op dit moment nog niet duidelijk. In ons land is Ryanair actief op Brussels Airport en de luchthaven van Charleroi. Dit weekend zijn vanop die laatste luchthaven al vier vluchten afgelast. De vier bestemmingen in kwestie zijn Zaragoza (Spanje), Fez (Marokko) en Trapani (Italië) op zaterdag en Vilnius (Litouwen) op zondag. De luchthaven van Charleroi wacht nog op meer verduidelijking van Ryanair over de impact van de maatregel. Het eindtotaal voor ons land zal wellicht oplopen tot “tientallen”.

Zaterdag werden ook twee Ryanair-vluchten geannuleerd op Brussels Airport: één naar Berlijn en één naar Lissabon. Maar dat heeft niets te maken met de beslissing van de Ierse lagekostenmaatschappij om ruim 2.000 vluchten te annuleren. Dat heeft woordvoerster Florence Muls van de luchthaven meegedeeld. “Deze twee vluchten zijn om andere redenen afgelast”, aldus Muls, die in contact staat met Ryanair. “Zij beslissen dag per dag en wij passen ons aan”, luidde het.

Zal ik nog vluchten kunnen boeken waarvan de kans groot is dat ze geschrapt worden?

Op dit moment zullen die vluchten nog altijd in het boekingsysteem verschijnen. Vermoedelijk zal dat “binnen bepaalde tijd” wel aangepast worden. Wanneer dat precies het geval zal zijn, is nog niet bekend.

Hoeveel zal dit Ryanair kosten?

Ook daar is op dit moment nog geen duidelijkheid over. Al zal het verlies door minstens 2.100 geschrapte vluchten “substantieel” zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees