“We moeten naar minstens 200.000 bekeuringen per jaar”

Maar liefst 23 (!) keer meer kans op ongeval bij ‘smartphonen’ aan het stuur

Maar liefst 23 (!) keer meer kans op ongeval bij ‘smartphonen’ aan het stuur

(themabeeld) Foto: shutterstock

Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit vraagt mobiliteitsorganisatie Touring verhoogde aandacht voor het smartphonemisbruik achter het stuur. “De toenemende plaag is jaarlijks verantwoordelijk voor 30 doden en 2.500 gewonden op onze wegen. Bij smartphonen achter het stuur is de kans op een ongeval liefst 23 keer hoger.”

“Dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen voor de mobiliteit: op hun smartphone tokkelende chauffeurs doen ettelijke seconden verloren gaan aan een verkeerslicht wanneer dat op groen springt”, aldus Touring-woordvoerder Danny Smagghe.

“We moeten de weggebruiker blijven sensibiliseren. Daarom gaan we, samen met onze koepelorganisatie FIA (Fédération Internationale de l’Automobile, nvdr.), actie voeren op de Autovrije Zondag.”

Ook Pharrell roept op

De actie van de FIA en Touring vindt plaats op 17 september in de Brusselse Wetstraat. “Het publiek zal worden gewezen op de gevaren en risico’s van het niet handenvrij bellen en het sms’en of Facebooken aan het stuur. We doen dat met een flyer, een stickerboek voor kinderen, een animatiefilm en pin badges. Liefhebbers kunnen ook op de foto met een grote affiche op de achtergrond waarop popster Pharrell Williams – die de campagne steunt – oproept om niet te smartphonen tijdens het rijden.”

De cijfers zijn onthutsend: “Elke dag sterven 3.500 mensen in het verkeer wereldwijd. Bij 15- tot 29-jarigen is dat zelfs de voornaamste doodsoorzaak. De Verenigde Naties willen tegen 2020 een halvering van het huidige aantal (1,25 miljoen) verkeersdoden per jaar.”

Apps blokkeren

Touring en de FIA willen iedere verkeersdeelnemer wijzen op zijn of haar verantwoordelijkheid. Kortom, ook fietsers worden aangemaand om niet te gsm’en tijdens het trappen. Touring pleit ook voor systemen die, zodra men in de wagen stapt, bepaalde functies en applicaties blokkeert: “Producten als SaveDrivePod en Freeedrive worden nu al in beperkte mate toegepast in ons land, maar we zouden naar een algemeen gebruik moeten gaan”, luidt het.

Intussen roept de mobiliteitsorganisatie de weggebruiker op om zelf zijn of haar gedrag te analyseren en bij te sturen. “Aan de overheden en politiediensten vragen we om gericht op zoek te gaan naar overtreders. In 2016 werden 108.500 boetes uitgeschreven aan mensen die betrapt werden. Dat is te weinig en liefst 11 procent minder dan voorgaande jaren. We moeten minstens naar 200.000 bekeuringen per jaar. Door de controles en de pakkans te verhogen, kan er een afschrikkingseffect ontstaan. In de strijd tegen het hoge aantal verkeersslachtoffers is dat van cruciaal belang”, besluit Touring.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees