Vanavond gratis slotspektakel met vuurwerk op Gras- en Korenlei

Uitverkocht OdeGand legt een lappendeken van muziek in de stad

Draaiende derwishen uit Damascus in de concertzaal van de Bijloke, blazende en roffelende en toetsende Ledebirds onder de stadshal, een Nederlandse tapdanseres die haar ding doet op muziek van Bach in de Sint-Jacobskerk, mystieke Armeense volksmuziek in een volgelopen Sint-Baafskathedraal. Net als de vorige edities, brengt ook deze vijftiende editie van OdeGand een gevarieerd aanbod van wat er momenteel leeft op vlak van klassieke en wereldmuziek. Vijftig concerten, op 15 locaties, en mensen kunnen daar ofwel te voet, of per boot, of per koerierfiets naartoe gevoerd worden. Even begon het zachtjes te regenen, maar slechts in die mate dat alleen wie 's morgens naar de kapper geweest was, het regenscherm bovenhaalde.

OdeGand speelt zich niet enkel af in de zalen, ook op straten en pleinen was het duidelijk te merken dat het evenement alweer uitverkocht was. Alle concerten worden in de loop van de namiddag drie keer gespeeld, en na afloop van elk concert liepen die zalen leeg en baanden de mensen, sommigen met hun programmaboekje en glaasje bubbels in de hand, zich een weg naar een volgend concert.

Digitaal orgel

Vanavond is er vanaf 20u45 nog een slotspektakel aan de Gras- en Korenlei. Dan concerten eerst de Swingles, één van de meest virtuoze a capellagroepen uit Groot-Brittannië. Niet zomaar een a capellagroep, want met hun stemmen bootsen ze instrumenten na. 

Om 22 uur is er een optreden van de Amerikaan Cameron Carpenter. Die bouwde een digitaal orgel waarmee hij de wereld rondreist. Hij treedt op, samen met Casco Phil, het Belgisch Kamerorkest dat ook vrijdagavond al concerteerde tijdens Ouverture. Ook de Gentse mezzosopraan Helene Bracke brengt drie nummers. OdeGand sluit af met een vuurwerk dat voor het eerst afgeschoten wordt en begeleid wordt door live gespeelde muziek: het toepasselijke Music for the Royal Fireworks van Georg Friedrich Händel.

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio