Sabam eist 443 euro voor muziek beluisteren op smartphone

Sabam eist 443 euro voor muziek beluisteren op smartphone

Foto: Photo News

Een Waals bedrijf heeft van auteursrechtenvereniging Sabam een rekening van 443 euro gekregen. Bij een controle bleek namelijk dat een werknemer op haar eigen smartphone naar muziek aan het luisteren was. Dat meldt de nieuwsdienst van de RTBF. “Dit is absurd. Als mijn bankier langskomt en naar muziek luistert, moet ik dan ook auteursrechten betalen?”, reageert de directeur van het bedrijf bij Sudinfo.

Emmanuel Yannikos , directeur van DSC Security uit het Waalse Farciennes, zegt dat een controleur van Sabam zich meldde aan het onthaal, om te controleren of er bij het doorschakelen van de telefoons geen wachtmuziek te horen is waarvoor geen rechten betaald zijn. “Ik had hen nochtans gezegd dat wij hier geen gebruik van maken, maar toen kreeg ik de reactie dat ze het nochtans gehoord hadden toen ze binnenkwamen.”

Secretaresse luisterde naar muziek

Al vlug bleek dat de directeur het bij het rechte eind had, maar de controleur had wel gemerkt dat de secretaresse bij zijn binnenkomst via de luidspreker van haar smartphone naar klassieke muziek aan het luisteren was. Om die reden besliste de Sabam-medewerker toch een vergoeding te vragen van alles bij elkaar 443 euro.

“Overdreven boete”

Yannikos vindt de boete overdreven, temeer omdat het zelfs om een rechtenvrije zender gegaan zou zijn. Hij heeft nu een advocaat ingeschakeld. Sabam is echter van mening dat elke werkgever op de hoogte moet zijn van de wetgeving.

“Ik viel compleet uit de lucht. Ik had voordien nog nooit informatie gekregen hierover en dan schotelen ze me op de dag van de controle een dossier onder de neus dat ik gewoon moet tekenen, invullen en betalen,” aldus Yannikos.

Hoorbaar door meer dan acht werknemers

Christophe Depreter, ceo van Sabam, wijst erop dat de bron van de muziek er niet toe doet. “Als de muziek hoorbaar is door meer dan acht werknemers, dan moet bij Sabam een licentie aangevraagd worden.”

Een team van 30 Sabam-afgevaardigden doorkruist jaarlijks ons land om bedrijven, winkels en andere instanties te informeren en te controleren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees