Hij stuurde vorig jaar een WhatsApp-berichtje naar een “goede vriend”, het wordt hem nu fataal

Hij stuurde vorig jaar een WhatsApp-berichtje naar een “goede vriend”, het wordt hem nu fataal

(themabeeld) Foto: shutterstock

Een christelijke man uit Pakistan is ter dood veroordeeld wegens godslastering. De man had in een WhatsApp-berichtje aan een vriend de profeet Mohammed belachelijk gemaakt.

De 35-jarige Nadeem James werd in juli van vorig jaar opgepakt nadat hij door een “goede vriend” beschuldigd werd van het delen van “anti-islamitisch” beeldmateriaal op de berichtenapp. Het zou gaan om een spotprent van de profeet Mohammed.

Blasfemie of godslastering is strafbaar in Pakistan en op beledigingen van de profeet staat de doodstraf. De meeste klachten worden ingediend tegen personen van minderheidsgroepen in het grotendeels islamitische land. Riaz Anjum, de advocaat van James, verklaarde wel al dat zijn cliënt vermoedelijk in beroep zal gaan tegen het donderdag uitgesproken verdict.

Het is niet de eerste keer dat godslastering op sociale media iemand het leven kost in Pakistan. Begin juni werd de 30-jarige Taimoor Raza nog ter dood veroordeeld na een discussie over religie op Facebook. Wat de man niet wist, was dat hij aan het praten was tegen een agent die de sociaalnetwerksite afspeurde voor godslastering.

Student doodgeslagen

In april van vorig jaar was er ook veel ophef in het land nadat student Marshal Khan werd doodgeslagen op zijn universiteit in Mardan na een debat over religie in zijn studentenhuis. Meer dan twintig studenten en medewerkers van de faculteit werden opgepakt voor de moord.

Sinds 1990 zouden er al 67 moorden gepleegd zijn in het land met (onbewezen) godslastering als motief. In 2011 werd de gouverneur van de provincie Punjab, Salman Taseer, nog vermoord nadat hij opgeroepen had tot het aanpassen van de blasfemie-wetgeving.

Corrigeer

NIEUWS