‘Korteketenbrood’ legt slechts 12 kilometer af

© jdw

Bij de ‘Molens van Ramsdonk’ ligt 8 ton tarwe klaar om gemalen te worden tot bloem. Bakker Marc Van Eeckhout gaat er ‘korteketenbrood’ mee bakken onder het label ‘brood van eigen graan’. Proeven kan op het Oogstfeest van 24 september in Mechelen.

Juliaan Deleebeeck

In de herfst van vorig jaar zaaide akkerbouwer Erik Baert in Kapelle-op-den-Bos 10 hectare baktarwe voor bakkerij Van Eeckhout in Hofstade. Bakker Marc wil nu met de bloem een ‘korte keten brood’ bakken waarbij de drie actoren, boer, molenaar en bakker elkaar op korte afstand vinden en samenwerken zonder tussenhandel. In vogelvlucht is die korte keten slechts 12 km lang tussen het veld, de molen en de bakkerij. Zo blijven duur transport en co-uitstoot beperkt.

Fout moment

“Een opbrengst van ongeveer 7,6 ton tarwe per hectare is goed maar het had nog beter gekund”,weet Erik uit ervaring. “Het mooie weer kwam op het foute moment, waardoor de tarwe wat snel is gaan afrijpen. Dat geeft wel kwaliteit maar een kleinere korrel. Anders hadden we nog meer kilo's geoogst.”

Het molenaarsduo Jef Van Den Bossche en Pierre Maes maalt de komende weken de tarwe tot bloem in de molen van Ramsdonk. De twee mannen, die prat gaan op hun lange samenwerking, hebben pakken ervaring en stielkennis. Eigenaar Jef is de derde generatie van een molenaarsfamilie.

Melkerij

“Eigenlijk was er hier eerst een melkerij maar mijn grootvader heeft die omgevormd naar een molen. Om de stiel te leren, heb ik een jaar in het Engels gestudeerd in een Zwitserse vakschool voor molenaars.”

Pierre werkte reeds als zeventienjarige in een molen en bekwaamde zich verder in de zondagsschool. “Toen werd er nog gewerkt met zakken van 100 kilo. Het was een kunst om die op te tillen en te dragen”, weet hij. “De molenstenen in Franse hardsteen werden toen nog met de hand gescherpt met beitel en hamer. Ik draag de littekens van de wegspringende stukjes hardsteen nog op mijn handen.”

De opbrengst van de eerste oogst is voldoende om het jaar brood te bakken.

Traag maken

“Voor de kwaliteit is het traag malen van het graan heel belangrijk. Zo warmen de eiwitten niet teveel op”, zegt Marc. “Deze samenwerking is een eerste stap naar meer. Hier leeft vakkennis en liefde voor de stiel. Ik voel de gedrevenheid en de beroepsfierheid bij Eric, Jef, Pierre en mijzelf om dit samen te realiseren. Dit wordt een positief verhaal dat zeker een vervolg kent. We gaan nu op zoek naar oude graanrassen om nieuwe dingen uit te proberen.”

‘Brood van eigen graan’ kan gratis gesmaakt worden op het Oogstfeest van zondag 24 september in het Sint Romboutscollege van Mechelen. Op dit evenement willen de organisatoren zo veel mogelijk nationaliteiten aan tafel brengen. Het record staat momenteel op 101 in Dubai.

De opbrengst van het feest gaat naar Welcome, een vzw die mensen zonder dak een warme thuis geeft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus