Rel over oubollige affiche scoutsfuif: "Denk je dat ik mijn zoontje naar zo een groep wil sturen?"

Rel over oubollige affiche scoutsfuif: "Denk je dat ik mijn zoontje naar zo een groep wil sturen?"

Langs de weg stonden de afgelopen weken ook tal van plakkaten met de veelbesproken afbeelding. Foto: rr

Hansbeke / Nevele -

De Oerwoudfuif van de scouts van Hansbeke was opnieuw een groot succes met zo'n 2.500 bezoekers. Al was er ook een fikse rel over de affiche.

Op de affiche en de vele borden langs de wegen in de regio staat namelijk een zwarte jongen afgebeeld met heel uitgesproken dikke lippen. “Een oubollig racistisch beeld”, klonk het op sociale media, onder andere bij auteur en activiste Dalilla Hermans. Zij schreef een open brief waarin ze Scouts en Gidsen Vlaanderen op de korrel nam omdat ze volgens haar te lichtzinnig omgingen met haar klacht over de affiche van Scouts en Gidsen Nieuwland in Hansbeke. “Deze mascotte, die een schoolvoorbeeld is van hoe je zwarte kinderen en jongeren nogmaals in de hoek van ‘jolig n-woordje uit het oerwoud’ duwt, staat nog steeds op affiches en plakkaten. Denk je dat ik als mama mijn zoontje naar zo'n groep kan of wil sturen?”, klonk het.

Dialoog

Ze verwijt Scouts en Gidsen Vlaanderen dat het –ondanks de aanwezigheid van een diversiteitsmedewerker– de ernst van de situatie niet inziet. Maar daar gaan de overkoepelende organisatie én de afdeling in Hansbeke niet mee akkoord. “We zijn er ons van bewust dat de afbeelding oubollig en kwetsend kan overkomen. We spraken de groep in Hansbeke daar ook al over aan voor de klachten op de sociale media”, zegt Jan Van Reusel, communicatieverantwoordelijke bij Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Balanceren tussen speelsheid en ernst is dansen op een heel slappe koord. Maar binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen zijn we ervan overtuigd dat dialoog lerend en bewustmakend is, eerder dan ‘verbieden’. Het is de groep die beslist om al dan niet in te grijpen. Maar de wil om in dialoog te gaan is heel groot bij de groep in Hansbeke.”

De 2.500 feestvierders lieten de rel zaterdagavond alvast niet aan hun hart komen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

.

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees