Wout van Aert heeft geen uitleg na totale offday in Iowa: “Ik vecht tegen mezelf”

Wout van Aert heeft geen uitleg na totale offday in Iowa: “Ik vecht tegen mezelf”

Foto: BELGA

Groter kunnen contrasten niet zijn. Terwijl Mathieu van der Poel gisteravond in Iowa City brandhout maakte van de tegenstand, kende zijn grote concurrent een totale offday. Niets duel tussen de grote twee. Van Aert werd veertiende op ruim tweeënhalve minuut. Zijn uitleg: “Ik begrijp er niets van.”

Terwijl Mathieu van der Poel, Laurens Sweeck en Quinten Hermans de podiumplaatsen bezetten, ging het allang over een andere naam: Wout van Aert. De wereldkampioen bakte er helemaal niets van in Iowa City en holde de hele tijd achter de feiten aan. Tegen Van der Poel had hij helemaal geen verhaal, maar ook de rest bleek plots veel te sterk voor Van Aert. Eenzaam reed hij na de finish door. Hij begreep het zelf ook niet. “Ik voelde al in de start dat het niet ging. Het was nog erger dan in Eeklo”, verwees hij naar de wedstrijd vorige week waar hij Van der Poel ook al moest laten gaan.

“Ik heb er geen verklaring voor en moet ook geen excuses zoeken. Ja, ik reed halfweg ook nog eens lek waardoor ik een halve ronde op een lekke band moest rijden, maar zelfs dat is geen uitleg. Als je niet goed bent, raak je elke steen. Dan krijg je lekke banden. Ook zonder die lekke band was ik in het beste geval ergens tussen plaatsen vijf en tien terechtgekomen. Het loopt gewoon niet goed voor mij. Hetzelfde met de temperatuur. Ja ik had er superveel last van. Maar dat is omdat je niet goed bent. Het was ocharme twintig graden. Dat kan je toch moeilijk extreem noemen?”

Wout van Aert heeft geen uitleg na totale offday in Iowa: “Ik vecht tegen mezelf”
Wout van Aert Foto: BELGA

Maakt Van Aert zich nu grote zorgen? Vorige jaren startte hij altijd indrukwekkend aan het seizoen. “Twijfelen is voor niets goed”, besloot hij. “Maar uiteraard zag ik het liever anders. Op training gaat het nochtans wel goed. Maar het lijkt wel alsof ik heel traag in het crossgevoel kom. Ik vecht tegen mezelf in de wedstrijd. Er moet dus wel iets schelen, zeker?”

Ploegleider van Aert weigert te panikeren: “Nu zorgen maken, werkt alleen maar averechts”

Omdat ‘hartpatiënt’ Niels Albert is thuis gebleven, fungeert Jan Verstraeten – jarenlang de steun en toeverlaat van Sven Nys – als begeleider van Wout van Aert in de Amerikaanse crossen. Ook hij kan er niet aan voorbij: dit is niet de Wout van Aert zoals hij hem kent. “Toch weiger ik te panikeren”, zegt hij. “Wij zijn ocharme twee crossen ver. Het is veel te vroeg om hieruit conclusies te trekken. We moeten vooral rustig blijven.” Kan zijn. Maar hoe verklaart Verstraeten die totale offday? “Dat kan soms in een heel klein hoekje zitten”, zegt hij.

“De reis naar de VS, ander eten, de ene renner reageert daar wat beter op dan de andere. Daar komt dan nog de temperatuur bij. OK, het was misschien niet meer de grote hitte van de dagen voordien, maar toch. Je verliest wat meer vocht, dat kost je krachten… Wout heeft daar in het verleden op de weg ook al eens last van gehad. En dat hij zegt dat hij dat echte ‘crossgevoel’ moeilijk vindt? Misschien, maar de twee crossen die we gehad hebben, waren ook twee atypische crossen. Eeklo was door al dat draaien en keren sowieso niet zijn favoriete parcours, en het is al twee keer warm geweest. Nogmaals: het zou stom zijn om nu te panikeren.”

Van der Poel dankt oppermachtige zege aan mountainbike: “Vooraf gezegd dat ik geen uur alleen wilde rijden”

Verbluffend. Onklopbaar. De concurrentie had alleen maar superlatieven voor de prestatie van Mathieu Van der Poel die in Iowa City letterlijk van de eerste tot de laatste meter aan kop reed. “Ik had nochtans vooraf tegen Tom Meeusen gezegd dat ik echt niet van plan was om in deze hitte een uur lang alleen te rijden”, grijnsde Van der Poel. Maar toen uitgerekend diezelfde Meeusen bij de eerste bocht in het wiel van Van der Poel zat en als voorbeeldig ploegmaat een gaatje liet vallen, had Van der Poel geen keuze meer. “Ik keek om en zag dat Tom afstopte. Tja, dan kon ik moeilijk inhouden. Ik dacht: ik trek door en dan zie ik wel wie er nog terugkomt. Maar ik voelde direct dat het goed zat met de benen.” Goed? Héél goed, bedoelde Van der Poel. In een mum van tijd had hij twintig seconden voorsprong op de rest, wat op zeker ogenblik zelfs tot bijna een minuut uitgroeide. “Toen ik een halve minuut had kon ik zelfs een beetje gas terugnemen”, lachte Van der Poel.

“Zo is het leuk fietsen. Dagen als deze zijn zeldzaam. Ik geniet er volle bak van.” Zijn troef? Het voorbije mountainbike seizoen, verraste Van der Poel. “Dat heeft mij op deze omloop zeker goed geholpen. Rechtstaan tot boven en even sterven, dan de afdaling induiken en proberen te herstellen, om direct de volgende klim aan te vatten. Eigenlijk was dat een inspanning puur uit de mountainbike. Ik had ook echt soms het gevoel op die Mount Crumpit dat ik aan het mountainbiken was.” Of hij hiermee de toon zet voor de volgende weken? “Ik denk niet dat ik elke cross zo van in het begin vol gas ga rijden. Ik voel wel dat ik een goede basis heb en dat ik mijn rondetijden kan volhouden, maar ik wel mezelf ook niet dooddoen in die eerste maanden.”

Wout van Aert heeft geen uitleg na totale offday in Iowa: “Ik vecht tegen mezelf”
Mathieu van der Poel Foto: BELGA

Sweeck (2e) is vannacht al naar Las Vegas vertrokken “Ik kon niet wachten op Wout”

Voor het seizoen hoopte hij de kloof tussen hem en de ‘Grote Twee’ – Van der Poel en Van Aert – de volgende maanden wat kleiner te maken. Alvast in de eerste Wereldbekercross lijkt dat op één die twee meer dan te lukken. Sweeck werd even verdienstelijk als verdiend tweede. “Toen Tom Meeusen al na enkele honderden meters het gat liet vallen op Mathieu, wist ik al dat het moeilijk zou worden”, sprak Laurens Sweeck. “Bij het minste kloofje weet je dat je al rapper dan Mathieu moet rijden om dat nog te dichten.” Maar achter Mathieu voelde Sweeck wel snel dat er iets mogelijk was. In de tweede ronde zat Van Aert nog in zijn buurt. Maar: “Ik dacht dat Wout nog iets zou proberen”, sprak Sweeck. “Maar, euh, eigenlijk viel hij mij wat tegen. In de tweede ronde wist ik dat ik niet op hem moest blijven wachten. Ik had het gevoel dat ik iets rapper kon en en dat heb ik ook gedaan. Toen vervolgens Quinten Hermans nog terugkwam op mij was dat ideaal.”

De rest van de wedstrijd zouden ze harmonieus op ruime afstand Van der Poel afwerken. “Mathieu inhalen zat er niet meer in, maar we wisten dat het podium veilig was als we goed samenwerkten. Dat hebben we ook gedaan, een goede beslissing.” Vorig jaar werd Sweeck derde in Iowa City, nu tweede. Bovendien won hij afgelopen vrijdag ook al de iets minder goed bezette C1-cross in Iowa City. “Ik voel dat de conditie goed is. Ik hoop dat ik dit nog lang kan volhouden.” Nog dit: Laurens Sweeck vloog vannacht al door vanuit Iowa naar Las Vegas, waar hij samen met zijn broer als één van de weinige Belgen woensdag deelneemt aan de cross in Las Vegas. Anders dan de voorbije jaren heeft die dit jaar geen Wereldbekerstatus.

Wout van Aert heeft geen uitleg na totale offday in Iowa: “Ik vecht tegen mezelf”
Laurens Sweeck Foto: BELGA

Hermans van beloften naar podium op Wereldbeker: “Ik ben zelf ook heel verrast”

Hij is de regerend Belgisch en Europees kampioen bij de beloften en is net begonnen aan zijn eerste volledig seizoen bij de profs, maar zijn visitekaartje heeft Quinten Hermans alvast afgegeven. In Iowa City reed hij meteen naar het podium van een wereldbekerwedstrijd. “Ik heb mezelf ook verrast”, sprak Hermans. “Maar vrijdag (toen hij tweede werd in de C1-cross in datzelfde Iowa City, red) had ik al gevoeld dat de vorm goed was. Blijkbaar heb ik iets met de States. Vorig jaar reed ik hier ook al goed met een zevende plaats. Ik voel mij hier altijd goed, heb geen last van de jetlag. (lacht) Misschien zou ik hier beter blijven.”

Zijn derde plaats was wel het maximaal haalbare, gaf Hermans toe. “In het begin heb ik even geprobeerd om bij Mathieu aan te pikken. Maar ik had snel door dat hij veel te snel ging. Niet eens zozeer bergop, wel bergaf. Zijn afdalingen zijn echt gekkenwerk. Volgen was onmogelijk, en ik wilde wel graag de koers uitrijden en niet in de hekken belanden. Dan zie je nog eens dat Mathieu op dit moment onklopbaar is. Hij is conditioneel beter en hij is technisch beter.” Dat hij het in de spurt moest afleggen tegen Laurens Sweeck, was geen verrassing voor Hermans. “Ik had in de voorlaatste ronde alles gegeven om mijn podiumplek veilig te stellen. Met grote dank aan Lars Van der Haar die er achter ons alles aan deed om Pauwels een beetje tegen te houden. Ik voel mij zelfs een beetje schuldig tegenover Lars. Vrijdag was dat immers ook al zo. Maar bijgevolg had ik op het eind geen power meer. Laurens kon nog sprinten, ik niet.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.