Supporters Anderlecht reageren “niet verrast” op vertrek Weiler maar zien ook Frutos niet als definitieve oplossing

Supporters Anderlecht reageren “niet verrast” op vertrek Weiler maar zien ook Frutos niet als definitieve oplossing

Foto: BELGA

De reacties op het vertrek van René Weiler bij Anderlecht zijn eenduidig. “De situatie was niet meer houdbaar”, aldus Aad de Mos, Geert De Vlieger en Hugo Broos (allen ex-Anderlecht) in koor. Ook bij het Fan Board van Anderlecht, het officiële overlegorgaan van de supporters, kwam het nieuws niet als een verrassing. “We zagen de huisstijl niet genoeg op het veld”, zo klinkt het bij Fan Board-member Rudy Draps. “Nu mag Frutos zijn kans gaan, maar nog niet definitief. We willen hem niet verbranden.”

LEES OOK: Was dit de druppel voor Weiler?

Anderlecht reageert: “Beslissing niet voor supporters genomen”

“Het nieuws kwam niet als een verrassing. Bij de supporters was het algemene gevoel dat het nieuws eraan zat te komen. Het spel van Anderlecht was niet goed en dan uitten wij als supporters ons ongenoegen. De meerderheid van de fans dacht dan ook hetzelfde over de situatie van Weiler”, aldus Rudy Draps van het Fan Board. “Je wenst natuurlijk niemand een ontslag toe, maar dit was onvermijdelijk. Als Anderlecht-supporter verwacht je niet alleen overwinningen, maar ook spektakel en goed voetbal, we zagen de huisstijl niet genoeg op het veld. Maar we staan wel achter de spelers.”

Nicolas Frutos en de rest van de technische staf neemt voorlopig over. “Voor ons mag Nicolas Frutos zijn kans krijgen als hoofdcoach in de komende wedstrijden. Maar niet als definitieve oplossing. We willen niet dat Frutos te snel verbrand wordt als het minder gaat”, aldus Draps. “Maar ik wil niet reageren op wie dan wel de nieuwe trainer moet worden. Er gaan zoveel namen de ronde, we zullen zien wie het wordt.”

Aad de Mos: “Ik zal hem niet missen”

Ex-Anderlecht-coach Aad de Mos schrok niet echt van het vertrek van René Weiler. Na de match in Kortrijk hadden hij het gevoel: dit is niet meer houdbaar. “Zelden zijn béíde partijen gediend met een ontslag, maar hier is dat wél het geval”, zegt De Mos. “Anderlecht is verlost van een hoop problemen. En van een trainer die iedereen tegen zich in het harnas gejaagd heeft, en een strijd voerde tegen media, analisten en fans – een strijd die je niet kan winnen.”

“Weiler werd zelf het slachtoffer van zijn eigen rare keuzes – Deschachts rechtsback, Kums in de defensie, en wat nog allemaal. Hij heeft zichzelf de das omgedaan en heeft zelf de strop aangetrokken. In Kortrijk zag hij er vrij angstig uit in zijn dug-out en hij zal nu beslist hebben dat het maar beter ophield, dat het niet meer ging. Ik zal hem alvast niet missen. Hij deed de hele tijd alsof we in België niets begrepen van het spelletje. Zelf zei hij dat Anderlecht geen grote club was en dat champagnevoetbal achterhaald is. Zes maanden geleden zei ik al dat hij de nieuwe Guy Luzon was, omdat hij niet meer normaal deed. Hij heeft het nog langer uitgehouden dan ik had gedacht, maar dit moest er ooit van komen.”

Supporters Anderlecht reageren “niet verrast” op vertrek Weiler maar zien ook Frutos niet als definitieve oplossing
Foto: Photo News

Geert De Vlieger verbaasd over vertrek Weiler

“Ik had een ontslag verwacht, maar dan op langere termijn. Niet zo snel dus. En dan eerder als een ingreep van het bestuur van Anderlecht. Want nog lang zo doorgaan leek me onmogelijk. Vooral ook omdat al duidelijk was dat de relatie met de coach vertroebelde, bleek uit de bemoeienissen van het bestuur in de zaak-Kums en – Sels. Ze zaten stilaan op ramkoers, ik zag het niet meer goed komen. Want ik geloof het bestuur als ze behalve resultaten ook goed voetbal wilden. Dat kon hij niet brengen.”

“Dan had hij nog een tweede keer kampioen mogen worden: ze wilden resultaten en goed voetbal. En met dat voetbal zouden er geen resultaten volgen. Dat hij zelf zijn ontslag heeft gegeven, vind ik zeer verbazend. Ok, de pers speelde het nogal op de man maar als trainer van Anderlecht moet je daar mee om kunnen. En hij gaf altijd de indruk zich verheven te voelen boven pers en supporters en het allemaal beter te weten. Dan vind ik zelf ontslag nemen echt wel raar.”

Supporters Anderlecht reageren “niet verrast” op vertrek Weiler maar zien ook Frutos niet als definitieve oplossing
Foto: BELGAIMAGE

Glen De Boeck: “Alle begrip dat Weiler zelf ontslag nam”

“Ik zat zaterdag in Kortrijk in de tribune, zag al die taferelen met supporters die zelfs bij de goals van Anderlecht scandeerden “Weiler buiten”. Met supporters die onder elkaar op de vuist gingen. En met bestuurders die op waren van de zenuwen… Zó explosief! ik zei toen ook al: dit is niet meer houdbaar”, zo stelt Glen De Boeck. “Ik heb werkelijk al-le begrip voor Weiler dat hij zelf ontslag heeft gegeven, als die berichtgeving klopt. Zo uniek is het trouwens niet, ik deed het indertijd bij VVV Venlo. Het was gewoon niet meer menselijk voor hem. 90 minuten uitgejouwd worden, fysiek belaagd… dan kàn je niet meer functioneren. Het gaat ook om zelfrespect. En dan telt geld niet. Ik vind het een juiste en moedige beslissing.”

Broos: “Kritiek op spel was logisch”

Ook voor Hugo Broos kwam het nieuws van Weiler niet als een verrassing. “Als het publiek zich tegen jou keert, heb je grote zeges nodig om het tij te keren, en die kwamen er niet. Als ze al ‘Weiler buiten’ beginnen roepen als je 0-1 voor komt, dan weet je dat het tijd is om te vertrekken”, zegt Broos.

“Of de kritiek terecht was? Tja, als men vindt dat Anderlecht dominant voetbal moet brengen, dan kan ik begrijpen dat men niet tevreden is. Dan is die kritiek logisch. Vorig seizoen pakte hij nog de titel, maar niet met goed voetbal, en dat is er niet op gebeterd. Dan zie je: kampioen zijn duurt niet lang. Zeker bij Anderlecht, waar men strenger is dan bij andere clubs en de kritiek twee keer zo hevig is. Ik kan ook best begrijpen dat Weiler er onderdoor zit, want maandenlang op zo’n manier werken, is gewoon erg moeilijk. Toch zal hij altijd kunnen zeggen: Ík heb de kleedkamer gekuist en ík ben Anderlecht kampioen geworden. Het is ook zo: hij heeft ook goeie dingen gedaan.”

Supporters Anderlecht reageren “niet verrast” op vertrek Weiler maar zien ook Frutos niet als definitieve oplossing
Foto: Photo News
Corrigeer