Nachtegaal van 85 bezorgt leden van koor een krop in de keel

Nachtegaal van 85 bezorgt leden van koor een krop in de keel

Mariette kreeg nooit zangles en is nu de ster van het koor. Foto: credit

Dilbeek / Aalst -

Feest bij het Dilbeekse koor Singhet Scone. De 85-jarige sopraan-soliste Mariette Van Damme kreeg er een koninklijke Gouden Medaille in de Kroonorde. Hoewel zij nooit één zangles volgde, is Mariette op haar gezegende leeftijd de ster van het koor.

Momenteel woont ze in Gijzegem, maar wekelijks trekt de 85-jarige Mariette Van Damme op eigen houtje naar Dilbeek, waar ze de pannen van het dak zingt bij het koor Singhet Scone. Vanuit het woon-zorgcentrum waar ze verblijft neemt ze de bus naar het station van Aalst. Van daaruit brengt de trein haar naar Dilbeek. Na de repetitie zet dirigent Léon-Bernard Giot haar weer thuis af. En bij Singhet Scone ziet iedereen Mariette graag komen. Op haar gezegende leeftijd is ze zowaar de nachtegaal van het koor.

Geen schijnwerpers

Mariette staat zelf niet graag in de schijnwerpers, maar haar dirigent is vol lof. “Hoe Mariette zingt, daar staan mensen van te kijken”, zegt dirigent Léon-Bernard Giot. “Ik zit al jaren in het vak en ik kan het weten: oudere mensen krijgen vaak een trilling in hun stem. Ook professionele zangers en zangeressen krijgen dat. Maar Mariette blijft loepzuiver klinken. Het is een plezier om met haar te werken.”

Mariette werd geboren in Appels en stamt uit een muzikale familie. Maar hoewel zij haar hele leven lang wilde zingen, moest ze van haar vader, die kleermaker was, dezelfde stiel leren. En dat terwijl haar broer wél muziek mocht spelen: hij was trompettist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Mariette trouwde en liet een zangcarrière voor wat het was.

Soliste

Maar zo'n 25 jaar geleden overleed haar man na een slepende ziekte. Om dat verlies te verwerken, besloot Mariette opnieuw te zingen. Ze probeerde het bij een koor, waar iedereen onder de indruk was van haar sopraanstem. En zo kwam ze terecht bij vier koren in Dendermonde en Aalst.

Zelf volgde ze enkele jaren notenleer, maar ze kreeg nooit één zangles. Toch is zij vandaag de ster van het Dilbeekse koor Singhet Scone. Daar werd ze vrijwel onmiddellijk sopraan-soliste. Haar jarenlange zangprestaties leverden Mariette misschien geen professionele carrière op, maar intussen kreeg ze de koninklijke Gouden Medaille in de Kroonorde. En volgens dirigent Giot is dat dik verdiend. “Mariette weet zeer goed wat ze kan, maar ze blijft nederig meezingen als sopraan in verschillende koren. Sommige koorzangers krijgen de krop in de keel als zij haar horen zingen, en toch kan zij zich heel goed inpassen in elk koor, wat vele solisten niet kunnen”, zegt hij.

Voorbeeld

Giot hoopt ook dat Mariette een voorbeeld kan zijn voor mensen die overwegen zich aan te sluiten bij een koor. “Vaak weten mensen van zichzelf niet wat ze kunnen. Het talent zit veelal in een klein hoekje. Maar zoals je bij Mariette kan zien, kan je zelfs op latere leeftijd nog beginnen zingen. En soms helpt dat ook om gelukkiger te zijn. Als je problemen hebt, kan je dat van je af zingen”, aldus Léon-Bernard Giot.

Singhet Scone organiseert woensdag een opendeur-repetitie. Iedereen is om 20 uur welkom in lokaal 105 van academie Dil'Arte in Dilbeek. Ook Mariette zal er zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees