“Extreem gevaarlijke” orkaan Maria raast met categorie 5 over Dominica: eiland volledig verwoest

“Extreem gevaarlijke” orkaan Maria raast met categorie 5 over Dominica: eiland volledig verwoest

Amper twee weken na de doortocht van orkaan Irma heeft haar opvolger Maria opnieuw genadeloos een eiland van de kaart geveegd. Deze keer delen de bewoners van het paradijseiland Dominica in de klappen. “Wij hebben alle soorten hulp nodig”, klinkt het wanhopig bij premier Roosevelt Skerrit.

Dominica heeft door orkaan Maria “alles verloren wat het kan verliezen”, zo liet premier Roosevelt Skerrit dinsdag verstaan. “Wind heeft het dak weggeblazen van vrijwel iedereen met wie ik heb gepraat of op een andere manier contact mee heb gehad. Mijn grootste vrees is dat wij zullen wakker worden bij nieuws over ernstige verwondingen of mogelijke sterfgevallen als gevolg van aardverschuivingen veroorzaakt door aanhoudende regen. Wij hebben hulp nodig, mijn vriend, wij hebben alle soorten hulp nodig”, zegt de premier die helikopters als een eerste grote nood ziet.

Maria, een orkaan van categorie 5, ging rond 21.15 uur lokale tijd (3.15 uur Belgische tijd) aan land op Dominica met aanhoudende windsnelheden tot 260 kilometer per uur, blijkt uit gegeven van het Amerikaanse orkaancentrum NHC. Vooral de oostkant van het eiland - aan de Atlantische Oceaan - kreeg het hard te verduren, maar ook de hoofdstad Roseau - aan de Caraïbische Zee - werd zwaar getroffen. Daar zou onder meer ook het dak van het ziekenhuis zijn geblazen.

Het NHC had Maria enkele uren voordien afgedaan als “extreem gevaarlijk” en “potentieel catastrofaal” nadat de orkaan aan kracht was blijven winnen tot een tropische cycloon van categorie 5, de hoogste classificatie op de schaal van Saffir-Simpson.

Hoewel Maria niet rechtstreeks over de Franse overzeese departementen Guadeloupe (ten noorden van Dominica) en Martinique (ten zuiden) raasde, kregen ook beide eilanden het hard te verduren. De orkaan zet nu naar verwachting haar koers verder naar Montserrat, Saint Kitts en Nevis en later de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden. Dat zal gebeuren met een kracht van categorie vier, met windsnelheden tot 230 kilometer per uur.

Woensdag zou Maria ook het aan Amerikaanse eiland Puerto Rico aan land gaan. Voor de Amerikaanse Maagdeneilanden en Puerto Rico heeft Amerikaanse president Donald Trump alvast de noodtoestand afgekondigd.

(lees verder onder de video)

Amateurbeelden vanuit Dominica tijdens orkaan Maria Video: Twitter

Volgens Ricardo Rosselló, gouverneur van Puerto Rico, heeft het land “extreme voorbereidingen” getroffen op de komst van Maria. “Dit is een heel gevaarlijk fenomeen. Veel wind, een trage storm en heel wat regenval. En dat amper twee weken nadat Irma langs het noordoosten van ons land is gescheurd. De impact van deze orkaan is mogelijk catastrofaal.”

“We focussen nu vooral op de veiligheid van de mensen. We hebben vijfhonderd opvangtehuizen en we proberen de mensen daar nu heen te krijgen”, aldus Rosselló.

In Salinas, een stad aan de zuidkust van het eiland, zal de storm vermoedelijk extreem hard toeslaan. Nieuwszender CNN zag tientallen mensen een laatste voedsel - en drankvoorraad bij elkaar sprokkelen in de supermarkt:

Corrigeer

MEER NIEUWS