Gedupeerden vragen ruim miljoen euro terug van failliete zaakvoerders

Gedupeerden vragen ruim miljoen euro terug van failliete zaakvoerders

Foto: lpi

Ieper -

Samen vragen 23 gedupeerden ruim een miljoen euro terug van een koppel dat van de Ieperse paterskerk een waar kunstoord zou maken. De twee Oostendenaars ontkennen elke vorm van oplichting en gaan volop voor de vrijspraak.

Luc F. (54) en Vera M. (47) uit Oostende drukten maandag nog eens hun spijt uit omdat de gedupeerden die in hun project geloofden hun zuurverdiende centen kwijtspeelden. “Dat is nooit onze bedoeling geweest. We zijn helemaal geen oplichters. We hebben de paterskerk gekocht en gerenoveerd. We hebben ons altijd laten omringen door specialisten. We wilden er grootse tentoonstellingen zoals die van het Chinese terracottaleger leger - het contract moest enkel nog ondertekend worden - organiseren. Het was absoluut geen zeepbel waarbij wij even snel voorbij de kassa liepen en met het geld op zak verdwenen. We zijn hier absoluut met de beste bedoelingen aan begonnen.”

Vlaamse kunst

Volgens advocaat Luc Arnou is er een groot verschil tussen gedupeerden die zich opgelicht voelen en gedupeerden die effectief opgelicht zijn. Hij vroeg gisteren dan ook met vertrouwen de vrijspraak voor zijn twee cliënten. “We hebben 31 personen die wel over de goede bedoelingen van dit koppel kunnen getuigen. Ondervraag ze gerust allemaal. Dit zijn hier geen misdadigers of de eerste beste charlatans. Voor u zitten ondernemers die Vlaamse kunst verkochten die nu in het gebouw van de Verenigde Naties in New York tentoongesteld staat. Ze hebben hun obligatiehouders de eerste jaren trouwens altijd hun beloofde procent uitbetaald en wilden na het faillissement een doorstart om iedereen te geven waar ze recht op hadden.”

2,5 miljoen schulden

In 2011 gingen de twee echter failliet met een schuldenberg van meer dan 2,5 miljoen euro. De gedupeerden zagen hun geld niet terug omdat ze hadden geïnvesteerd in de vzw en niet in de bvba Envinyatar. Wie wel recht had op centen, heeft ook niet eens alles teruggezien. De 663.000 euro die werd verkregen door de openbare verkoop van het gebouw aan een investeerder was ruim onvoldoende om de banken en andere schuldeisers te vergoeden die wel recht hadden op centen.

Volgens de burgerlijke partijen en het Openbaar Ministerie dat een effectieve celstraf en boete vroeg, is het nochtans duidelijk dat de twee met de centen van obligaties van hun vzw sier maakten. “Op het eerste gezicht hadden ze inderdaad de beste bedoelingen. Maar die hadden Jo en Pol (Lernout en Hauspie, nvdr.) ook. Achteraf leer je de achtergrond kennen en dan besef je dat ze investeerders ronduit bedrogen hebben. Voor 1.059.000 euro om precies te zijn”, pleitte meester Johan Houtman.

Snoepreisjes

“Waar ging dat geld naar toe? Ze betaalden de schulden van hun eigen bedrijf af. De beklaagden gingen meermaals op een snoepreisje. De twee leefden als bestuurders jaren van het geld zonder iets te presteren. Ze kochten de kerk voor 365.000 euro en sluisden die na enkele maanden geluidloos door van de vzw naar hun eigen nv.” Het vonnis volgt op 16 oktober.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio