Tientallen agenten houden hun hart vast na politieactie in vluchtelingenkamp Maximiliaanpark

Tientallen agenten houden hun hart vast na politieactie in vluchtelingenkamp Maximiliaanpark

Foto: Olivier Matthys

Brussel -

Tientallen agenten van de ­Brusselse politie houden hun hart vast. Een van de vluchtelingen die ze onlangs verwijderd hebben uit het Maximi­liaanpark, zou symptomen vertonen van een tbc-besmetting. “Wij betreuren dat de politiemensen niet op voorhand ge­wezen worden op de mogelijke risico’s voor hun gezondheid”, klinkt het bij de vakbond.

Het dreigde onlangs weer te druk te worden in het Brusselse Maximi­liaanpark, waar vluchtelingen samentroepen die asiel willen aanvragen. De politie werd ingeschakeld, maar die tussenkomst krijgt nu een onverwacht staartje. Verschillende kandidaat-vluchtelingen die verwijderd werden uit het park, zouden schurft hebben. Een van hen zou zelfs symptomen vertonen van tuberculose. De man werd opgenomen in het ziekenhuis, maar de diagnose staat nog niet vast.

De betrokken agenten zijn er niet gerust in. De politievakbonden delen die bezorgdheid. “Wij betreuren dat de politiemensen niet op voorhand gewezen werden op de mogelijke ­risico’s voor hun gezondheid”, zegt ACOD-vakbondsman Marc Duplessis. “Bij het optreden werden in totaal zo’n 200 manschappen ingeschakeld, van wie er 100 tot 150 gevaar voor besmetting opgelopen hebben.”

Deel van standaardprocedure

De vakbondsman geeft wel toe dat de directie van de Brusselse politie de klachten meteen ernstig genomen heeft. “Naar de toekomst toe zullen voldoende mondmaskers en handschoenen beschikbaar zijn om iedereen de nodige bescherming te geven”, zegt Duplessis. “Als vakbond willen wij er nu voor ijveren dat die maatregelen deel gaan uitmaken van de standaard­procedure voor zulke opdrachten. En dat ook telkens een dokter aanwezig zou zijn, om gevaren voor de gezondheid te detecteren.”

Tot dusver heeft geen enkele agent zich met klachten gemeld. Artsen van de Wereld, die de vluchtelingen in het Maximiliaanpark bijstaat, hoopt dat dit de kandidaat-asielzoekers geen bijkomend stigma zal opleveren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees