Nieuwe burgerbeweging treedt uit anonimiteit: “Ofwel wordt Gent democratischer, ofwel trekken we naar de kiezer”

Nieuwe burgerbeweging treedt uit anonimiteit: “Ofwel wordt Gent democratischer, ofwel trekken we naar de kiezer”

De Facebookgroep Gent Wake Up treedt uit de anonimiteit: “We zijn bezig alle groepen te verenigen.” Van links naar rechts: Pierre Misseghers, Glenn Bouckaert en Hervé Schrans. Niet op de foto: Steven Everaert. Foto: foto’s fvv

Gent -

Gent krijgt een nieuwe burgerbeweging. De mysterieuze Facebookgroep Gent Wake Up is bezig zo veel mogelijk Gentenaars te verenigen in een ‘Schaduwcollege’. Zo willen ze meer transparantie en ­inspraak afdwingen.

Wie of wat is Gent Wake Up? De anonieme groep doet op Facebook al enkele maanden stof opwaaien met berichten over de handel en wandel van het stadsbestuur en kritiek op de grote dossiers. “Maar we zijn meer dan een Facebookgroep. We zijn bezig met het verzamelen van alle Gentse groepen die meer transparantie en participatie en een democratischer bestuur willen”, klinkt het.

Wij, dat zijn voorlopig Glenn Bouckaert, oud-lid van de Piratenpartij, Hervé Schrans, een ondernemer die voor de federale regering verschillende technische jobs bezette, Steven Everaert, bouwaannemer uit Gent en oud-partij­secretaris van Lijst Dedecker, en Pierre Misseghers, die een zaak heeft in de Ottogracht. Er is nog een twintigtal vaste leden. Het is de eerste keer dat de mysterieuze Facebook-groep haar gezicht laten zien. “Waarom? Omdat u de eerste was die het vroeg.”

Wat is Gent Wake Up?

“Een nieuwe burgerbeweging. Wij ijveren voor directe democratie, meer participatie en transparantie en een deskundiger bestuur. We mogen de belangrijke dossiers in onze stad niet langer laten behandelen door mensen die er geen kaas van hebben gegeten. Politici moeten een partijlijn volgen en mee stemmen. In het havenbestuur van Gent zitten bijvoorbeeld alleen politici. Die moeten stemmen volgens de afspraken. Dat is net wat wij niet willen. Wij willen competente mensen op de juiste plaats.”

Zijn jullie meer dan de zoveelste protestgroep op Facebook?

“Wij willen alle stemmen verenigen. Er zijn verschillende Facebookgroepen in Gent. De meeste ontstaan uit frustratie, om te fulmineren tegen iemand of iets. Dat is niet altijd gezond en dat verdeelt. Hierin verschilt Gent Wake Up van andere groepen: wij zetten in op dossierkennis en proberen die groepen zo veel mogelijk te coördineren. En dat lukt goed. We spreken met bijna alle groepen. We hebben 1.500 volgers. Het stadhuis volgt alles wat we schrijven. Iemand die roept in de woestijn, wordt niet gehoord maar als je al die mensen verzamelt, heb je een enthousiaste menigte.”

Nieuwe burgerbeweging treedt uit anonimiteit: “Ofwel wordt Gent democratischer, ofwel trekken we naar de kiezer”
“We hebben een blok waarmee we gewicht in de schaal kunnen werpen. De kiesdrempel is te halen.” Foto: fvv

Wie verenigen jullie dan?

“Dat kunnen we nog niet zeggen. Maar vorige week zijn we begonnen met het Schaduwcollege: om de twee weken komen we met deskundigen en vertegenwoordigers van alle groepen samen om de dossiers in Gent op te volgen en te bespreken. De volgende samenkomst is op 28 september, na de gemeenteraad. Zo gaan we verder dan een Facebookgroep. We willen de luis in de pels zijn.”

Dat klinkt als een nieuwe politieke partij?

“Het is simpel: ofwel democratiseert het stadsbestuur onder invloed van het Schaduwcollege – en dat hopen we. Maar als we voelen dat het er niet wordt geluisterd, is de kans groot dat we samen naar de verkiezingen trekken. Maar dat is nog niet gegarandeerd.”

Met een Gentse stadslijst?

“Dat is een woord dat je zou kunnen gebruiken. Het is de eerste keer in lange tijd dat verschillende Gentse bewegingen samenwerken. Er zitten ouderen bij, jongeren, wat linksere mensen, wat rechtser denkenden ... Het belangrijkste is dat we aan geen enkele politieke partij zijn gebonden.”

Wat is de ambitie?

“Je ziet bij elke verkiezing kleine partijen opkomen, maar wij zitten met een blok waarmee we echt wel gewicht in de schaal kunnen werpen. Met de groep die we nu al hebben verzameld, mag de kiesdrempel geen probleem meer zijn.”

Is jullie groep tegen het circulatieplan?

“Neen, wij zijn niet rabiaat tegen het plan. Er zijn mensen bij ons die tegen zijn, en mensen die voor zijn. Maar we zien wel gewoon dat het beter kan.”

Er komt kritiek dat jullie foute informatie verspreiden via Facebook.

“Onze cijfers worden nooit weerlegd. De enige die ooit onze cijfers heeft weerlegd, bent u. We hebben al zestig dossiers gepubliceerd. Er is één fout gemaakt in een berekening voor de wandelbus. Eigen schuld, dikke bult. We hebben ons onmiddellijk geëxcuseerd. Dat moet kunnen. Maar dan moeten politici dat ook durven. Iedereen maakt fouten. Maar dat hoor je nooit.”

INFO

Facebook.com/GentWakeUp

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio