Voormalig advocaat verdacht van verduisteren 760.000 euro

Voormalig advocaat verdacht van verduisteren 760.000 euro

De man verschijnt dinsdag voor de correctionele rechtbank.

Hasselt -

Voormalig advocaat P.R. verschijnt dinsdag voor de correctionele rechtbank op verdenking van verduistering van liefst 760.000 euro. De 51-jarige Hasselaar plunderde volgens het openbaar ministerie de rekening van meer dan 60 klanten voor wie hij optrad als schuldbemiddelaar of als curator. Balie Limburg heeft P.R. na een tuchtonderzoek geschrapt als advocaat.

Het jarenlange gesjoemel van P.R. kwam in juli 2014 aan het licht. Als schuldbemiddelaar beheerde hij de rekeningen van tientallen klanten. De Hasselaar zag erop toe dat ze hun schulden afbetaalden, maar aarzelde niet om geld naar zijn eigen rekening door te sluizen. In totaal verrijkte de man zich met geld van 46 alleenstaanden en koppels. Hij betaalde hun leefloon uit en stak de rest in eigen zak. Een koppel was na zijn doortocht liefst 48.175 euro lichter. Enkele slachtoffers betaalde hij een peulschil van het gestolen geld terug om te vermijden dat zijn onfrisse zaakjes aan het licht zouden komen. Die bedragen haalde hij dan weer uit andere dossiers. Toch was het via het geknoei met de schuldbemiddeling dat verschillende instanties zich vragen begonnen te stellen en de feiten aan het licht kwamen.

Valse verslagen

P.R. trad ook op als curator en vereffenaar. De rechtbank van koophandel wist hij om de tuin te leiden door valse verslagen op te maken. De gewezen advocaat liet uitschijnen dat de ondernemingen – een tiental - in financiële nood waren en over veel minder activa nog beschikten dan werkelijk het geval was. Op die manier kon hij zich onopvallend verrijken. Een reisbureau verloor volgens onderzoek ruim 63.000 euro aan hem. Met het verduisterde geld wist de vijftiger zijn dure levensstijl aan te houden en zou hij naar verluidt de B&B van zijn echtgenote verder uitgebouwd hebben.

“Geen schuldinzicht”

De verontwaardiging bij zijn voormalige collega’s is intussen zeer groot. “Hij heeft geen schuldinzicht en stelt zich allesbehalve nederig op. Aan een terugbetaling is hij nog niet begonnen”, stelt een advocaat die anoniem wenst te blijven. P.R. is intussen aan het werk bij een niet-Limburgse notaris. “Familie van zijn vrouw”, luidt het. Twee jaar geleden na een tuchtrechtelijke vervolging heeft Balie Limburg P.R. geschrapt als advocaat. “Wij stellen ons burgerlijke partij voor onder meer de kosten die we gehad hebben voor het werk van zijn vervangers. Het is verschrikkelijk dat hij zich heeft laten gaan, want hij wist dat dit vroeg of laat aan het licht zou komen”, zegt Bernard Mailleux, stafhouder van de Limburgse balie.

Tot pleidooien komt het dinsdag nog niet in de rechtbank. Alle partijen komen samen om het verloop en de datum van het proces te bepalen.

Een serene P.R., die verdedigd wordt door toppleiter Raf Verstraeten, wou niet veel kwijt over de zaak. “Ik wil er niet op ingaan. Het is dinsdag maar een inleidingszitting. Wij zien de komende maanden wel verder.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio