Personeel legt werk neer bij Oost-Vlaamse chemiebedrijf Oleon

Personeel legt werk neer bij Oost-Vlaamse chemiebedrijf Oleon

Foto: Sylvain Liekens

Gent / Evergem -

In Ertvelde hebben 300 personeelsleden het werk neergelegd bij chemiebedrijf Oleon. Een spontane actie die door latere ploegen is opgevolgd. “Het personeel vraagt een collectieve arbeidsduurvermindering van 1 uur per week en een loonsverhoging van enkele tientallen euro’s, vooral voor de lagere barema’s”, zegt Sebbe Vandeputte van ACV.

Oleon produceert chemische producten op basis van natuurlijke grondstoffen. “De directie van Oleon betreurt deze actie en hoopt zo spoedig mogelijk het overleg terug te kunnen opstarten door met alle betrokken partijen aan tafel te zitten”, meldt de directie.

Maar bij de vakbond klinkt een ander geluid. Volgens het ACV liggen de twee eisen al een tijdje op tafel, maar is de situatie geëscaleerd na enkele infosessies over de onderhandelingen rond een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst vorige week. “De directie wil niet onderhandelen over de vraag om 1 uur minder te werken. Een laatste overleg gisteren bracht niets op en sindsdien zijn er nog geen onderhandelingen opgestart. Ook wij zijn vragende partij om de gesprekken terug op te starten”, aldus ACV. “We voelden al lang dat de bom ging barsten. Mensen hadden echt vragen rond werkbaar werk en dat leek niet haalbaar zonder loonverlies”, zegt Sylvia Van Goethem van ACLVB. “Maar er moet natuurlijk bereidheid zijn om te overlegen over rbeidsduurvermindering”.

Oleon heeft ook in Oelegem een productiefaciliteit. Daar wordt niet gestaakt.

Corrigeer

MEER NIEUWS