Hoe zit het nu: moet een fietser opzij voor een tram?

© Frederiek Vande Velde

“Rijdt er een tram achter jou, fiets dan gewoon verder. Je moet niet vlug-vlug aan de kant gaan staan.” Dat staat in een nieuwe gedragscode van de Gentse Fietsersbond. De Lijn bevestigt: “Als je opzij kan, graag. Is het niet veilig, negeer dan de tram.”

Bert Staes

Tram versus fiets: wie moet opzij? Het is een vraag die veel Gentse fietsers zich stellen. De situatie is herkenbaar: je fietst in de Nederkouter richting centrum, en er duikt een tram op achter je. De chauffeur begint duchtig te bellen. Wat moet je doen?

Niets, zo blijkt. Je mag gewoon verder fietsen. Zo staat het in een nieuwe lijst met gedragsregels voor de Gentse fietsers. Die werd opgesteld door de Fietsersbond, omdat “de stijging van het Gentse fietsgebruik soms gepaard gaat met groeipijnen”.

Hoffelijkheid

Dat klopt, zegt de politie. “Er spelen twee wetsartikels”, aldus woordvoerder Matto Langer­aert. “De wegcode zegt dat elke weggebruiker voorrang moet verlenen aan spoorvoertuigen en zich ‘zo snel mogelijk van de sporen moet verwijderen’. Maar er is ook een artikel dat zegt dat de bestuurder van een spoorvoertuig moet vertragen ‘als er gevaar dreigt’.”

De wet geeft dus geen uitsluitsel. “Neen. Waar het mogelijk is, moet een fietser eigenlijk opzij. Maar het hangt af in wat voor straat men rijdt. Bijvoorbeeld in de Nederkouter is het niet altijd mogelijk om uit te wijken. Wij rekenen dan ook op de hoffelijkheid van de fietsers én van de trambestuurders.”

Lees een uitgebreidere verklaring op de website van de Gentse politie.

Negeren

De ervaring leert dat trambestuurders zich niet inhouden om aan hun bel te trekken. “Wij vragen waar mogelijk om opzij te gaan. Maar dat is niet afdwingbaar”, zegt Marianne Thysebaert van De Lijn. “Als het moeilijk of gevaarlijk is om opzij te gaan, moet het voertuig zich aanpassen.”

“Als een fietser oordeelt dat het niet veilig is om uit te wijken, mag hij voor de tram blijven rijden. Ook als die belt, ja. De fietser mag dat negeren. We willen niet dat mensen in paniek raken en tussen de sporen belanden.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio