Nieuw Syrisch eethuisje aan Sint-Jacobs: "Een eerbetoon aan wie in Aleppo is gestorven”

Nieuw Syrisch eethuisje aan Sint-Jacobs: "Een eerbetoon aan wie in Aleppo is gestorven”

"We hebben vader gepusht om het pand over te nemen”, zeggen de vier kinderen van Mohammed Akrah (2de l.). “Na het werk of na school springen we bij.” Foto: David Van Hecke

Gent - Een restaurantje op Bij Sint-Jacobs waar Gentenaars kunnen proeven van de Syrische keuken en ­cultuur. Met de hulp van zijn kinderen realiseert Mohamed Akrah (52) zijn levensdroom in 'De Dageraad van Aleppo'. “De grandeur van Aleppo komt terug.”

Van het interieur moet Layali Halab, Arabisch voor “De Dageraad van Aleppo” het niet hebben maar de versgemaakte hummus, baba ganoush ­(auberginepasta) en groentekroketten smaken heerlijk. Achter het fornuis staat de Syrische pater familias Mohamed Akrah (52), bijgestaan door zijn vier kinderen.

Aan de muren van het kleine eethuisje hangen foto’s van Aleppo en andere Syrische steden en historische sites vóór de burgeroorlog. Ze tonen prachtige minaretten en religieuze gebouwen. “Maar ISIS heeft alles plat gesmeten”, zegt Akrah, die de oorlog en verwoestingen door ISIS gelukkig niet zelf heeft moeten meemaken: hij woont hier al dertig jaar.

“Ik ben als jonge gast naar Gent gekomen maar heb nog veel familie in Aleppo wonen”, aldus Akrah. “Ze zitten vast in oorlogsgebied. Enkele familieleden zijn gestorven. Het is voor hen, voor de oorlogsslachtoffers, dat ik dit restaurant open. En ook een beetje om aan de Vlamingen te tonen dat vluchtelingen geen werkloze profiteurs zijn.” (lacht)

Slagerij

Akrah heeft altijd in de voedingssector gewerkt. Eerst als slager in Aleppo, daarna bij een klein vleesbedrijf in Gent. Later begon hij een restaurantje op de Zwijnaardsesteenweg, maar daar moest hij na een zware schouderoperatie mee ophouden. Met pijn in het hart.

De heimwee naar de horeca bleef. Toen de halalslagerij bij Sint-Jacobs de deuren sloot, aarzelden zijn kinderen dan ook geen seconde. “We hebben onze vader gepusht om het pand over te nemen”, vertelt zoon Mahmoud (24).

“Hij staat er niet alleen voor. Na het werk of na school springen we bij.” Lekker eten serveren en de liefde voor zijn vaderland aan de klanten doorgeven, dat is het doel van vader Akrah. Hij is er zeker van: “Nu is alles kapot, maar de grandeur van Syrië komt terug.” 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio