Catharina Segers mikt op 2.500 deelnemertjes voor jubileumeditie op zondag 1 oktober

Snel Pierke doet mee aan twintigste Pierkesloop

© Rudy Tollenaere

© Rudy Tollenaere

© Rudy Tollenaere

© Rudy Tollenaere

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Gent heeft er sinds dinsdag een nieuw Pierke bij. Snel Pierke. Snel Pierke komt voor het eerst echt naar buiten op zondag 1 oktober. Dan voert hij tijdens de 20ste editie van de Pierkesloop aan het Wouter Weylandt Atletiekstadion (het vroegere voetbalterrein van Racing Gent) de Pierkesparade aan. Die Pierkesparade moet zo een beetje een kleine versie zijn van de openingsparade van de Olympische Spelen,. Dat kondigde organisatrice Catharina Segers dinsdagmorgen aan tijdens een persconferentie in het Sport- en Rereatiecentrum Rozebroeken.

Rudy Tollenaere

In wezen is de Pierkesloop een scholencross, maar wijlen schepen Rita Uyttendaele wou er destijds toch wel iets meer van maken: "Ze wou dat het echt aantrekkelijk was voor de kinderen, en het moest iets meer zijn dan alleen maar lopen" aldus Catharina Segers. Luk De Bruyker, ook bekend onder de naam Pierke Pierlala, kon dat ter plaatse bevestigen: "Rita is mij na één van de fameuze nieuwjaarsconferences van 't Spelleke komen vragen of ik het geen goed idee vond om van die scholencross een Pierkesloop te maken" aldus Luk. "En ik vond dat een eer. Alle initiatieven die er toe bijdragen om Pierke te laten bestaan in Gent juich ik toe. Ik ben tenslotte zelf maar één van de vele Pierkes" aldus De Bruyker, die even in zijn rol van Pierke Pierlala kroop en er aan toevoegde: "Ze smijten hier in Gent vanalles weg, maar Pierke, die laten we ons niet afpakken". De Bruyker is overigens peter van Snel Pierke, die het midden houdt tussen een reus en een mascotte, samen met atleet Bashir Abdi. Snel Pierke is een realisatie van reuzenmaker Rudy Vereecke, de lookalike van Walter De Buck, en bekend als medewerker van de Lichtstoet, en van Liliane De Meyer, die voor de kledij zorgde. Ze krijgen meteen het vader- en moederschap over Snel Pierke.

Begonnen met 178 deelnemers

Verder komt er een Pierkesvlag, een Pierkestaart (daar zorgt de Hotelschool Gent voor), Pierkeswappers, Pierkesmedailles, en een Pierkeshoed waar de tekst van het Pierkeslied op gedrukt staat. Luk De Bruyker en Freek Neyrinck beoordelen de deelnemers op hun creativiteit. "Kortom, zoals Rita het destijds gevraagd heeft, zorgen we er voor dat de Pierkesloop echt aantrekkelijk is voor de kinderen" aldus Catharina Segers, die nog meegaf dat het aantal deelnemers in 2015 1.800 bedroeg, vorig jaar waren er dat nog eens 300 meer en dus 2.100. "We gaan nu voor de 2.500. Tijdens de eerste Pierkesloop, 20 jaar geleden, waren er 178 deelnemertjes" aldus Catharina Segers, die op de persconferentie vertegenwoordigers van zowel het katholiek onderwijs als de moslimgemeenschap en het humanisme aan het woord liet: "Want Pierke is van iedereen", aldus Catharina Segers.

Ook Krista Bracke, die twee jaar geleden iedereen en zichzelf verbaasde door 400 meter op de atletiekpiste af te leggen met twee protheses als onderbenen, zal dit jaar deelnemen aan de 1.000 meter voor ouders. Hoever Krista momenteel staat met haar voorbereiding vertelt ze morgen in de gedrukte versie van De Gentenaar.

Alle info op de site van de Pierkesloop.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio