Europese en Belgische kampioen verwachten geen mirakel op WK tijdrijden: “Top 10 zou straf zijn”

Europese en Belgische kampioen verwachten geen mirakel op WK tijdrijden: “Top 10 zou straf zijn”

Foto: Photo News

Europees kampioen Victor Campenaerts en Belgisch kampioen Yves Lampaert benaderen het WK tijdrijden van woensdag met een nodige dosis realiteitszin. “Het parcours is niet op mijn lijf geschreven”, stelt Campenaerts. “Als ik echt een goede dag heb, kan ik misschien in de buurt van de top tien eindigen. Daar zou ik mee kunnen leven, maar dan moet echt alles goed gaan.”

Volg hier woensdag LIVE het WK tijdrijden!

Campenaerts kroonde zich in augustus tot Europees kampioen in het Deense Herning, maar acht de kans op een medaille op dit WK zo goed als onbestaande. “Mount Floyen is gewoon geen spek voor mijn bek”, stelt hij. “Een topresultaat moet je hier niet van mij verwachten. Misschien kan Laurens De Plus voor de verrassing zorgen omdat hij goed klimt, maar zelf ben ik realistisch. Enkel op een zeer goede dag kan ik misschien in de buurt van top tien eindigen, maar net zo goed kan het een vijftiende plek worden.”

De slotklim is voer voor klimmers. “Yves en ik kunnen hard rijden op het stuk voor de klim, maar eens bergop gaan we tijd verliezen”, meent de Europese kampioen. “Het is toch dik tien minuten klimmen. Niet dat we vijf minuten zullen verliezen, maar een topklassering halen lijkt me niet mogelijk. Als één van ons drie erin slaagt top tien te halen, dan mogen we van een succes spreken.”

“Wie mijn topfavoriet is? Tom Dumoulin. Maar Primoz Roglic (zijn ploegmaat) is een belangrijke outsider. Hij is erg gefocust. Als hij in goeden doen is en eens wil uitpakken, dan doet hij dat meestal ook.”

Yves Lampaert acht herhaling zevende plaats Qatar niet haalbaar

Yves Lampaert werd vorig jaar zevende op het WK tijdrijden in Qatar. “Dat resultaat evenaren, lijkt me hier niet haalbaar”, vertelde hij op het persmoment met de Belgische ploeg in het Noorse Bergen. “Het is moeilijk in te schatten, maar ik denk dat een plekje rond plaats 15 realistisch is.”

Lampaert neemt deel aan zijn derde WK tijdrijden. Op het jongste EK was hij ook van de partij, maar hij moest in extremis forfait geven door ziekte. “Ik ben wel blij dat ik er opnieuw bij ben”, aldus de West-Vlaming. “Alleen is het een zeer moeilijke omloop. Het eerste deel ligt me wel, daar kan ik me echt uitleven. Maar die klim op het eind is een streep door mijn rekening, zoals dat ook voor Victor Campenaerts een tegenvaller is. Dat is echt iets voor de klimmers en dat zijn we niet.”

Al belet dat hem niet om er woensdag vol voor te gaan. “Dit is nog altijd een WK”, zei hij. “Ik wil het beste van mezelf geven. Mijn zevende plaats van vorig jaar kan ik niet evenaren. Top tien? Dat lijkt me moeilijk. Misschien voor Victor, als echt alles goed gaat. Ik denk dat voor mezelf top 15 al zeer goed zou zijn, een plekje rond die 15e plaats. Die slotklim is gewoon te lastig voor mij. Ik heb wel een goede Vuelta in de benen en ik voel me nog fris, maar je moet realistisch blijven op zo’n parcours.”

“Het deelnemersveld is ook top. Het zal dus moeilijk zijn om te verrassen. Je zag zondag al in de ploegentijdrit dat er veel tijdrijders in vorm zijn en dat zal woensdag niet anders zijn. Alle toppers zijn in orde. De favorieten? Tom Dumoulin en Chris Froome, maar ook Rohan Dennis, Vasil Kiryienka en Bob Jungels.”

Veel is ook te doen over de fietswissel vlak voor de voet van de Mount Floyen. “Ik heb nooit aan cyclocross gedaan en ik heb nooit echt op en af een fiets gesprongen in een wedstrijd, dus dat wordt speciaal. Hopelijk loopt er niets fout. Ik zal daar wel nog een beetje op moeten oefenen, want nu gaat dat nog wat klungelig.”

Bekijk hier de beelden van de fietswissel!

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.