Veiliger naar school dankzij Octopus 2.0

© mvl

Asse is één van de eerste gemeenten waar het Octopusplan 2.0 wordt opgestart. De bedoeling is om elke schoolomgeving veiliger te maken zodat kinderen makkelijker te voet of met de fiets naar school kunnen.

Matthias Vanhamme

Sinds 2005 is elke schoolomgeving in België zone 30 en werden de bekende paars-gele octopuspalen geïntroduceerd. Nu, 12 jaar later, wil men het Octopusplan 2.0 lanceren. Volgens Tom Dhollander, gedelegeerd bestuurder van de Voetgangersbeweging die het Octopusplan lanceerde, heeft het plan de verkeersveiligheid aan scholen sterk verbeterd.

“Maar de meeste ruimte rond scholen is meer afgestemd op autoverkeer dan op stappende en trappende kinderen. De schoolomgeving 2.0 moet zorgen voor een gelaagde omgeving met rollen voor groen, ontmoeting, sociaal contact, veiligheid en duurzame mobiliteit. Meer dan honderd gemeenten tekenden al een charter om tegen 2030 naar een schoolomgeving 2.0 te gaan.”

Schoolvervoersplan

Asse is één van de gemeenten waar al volop werd nagedacht over de schoolomgeving 2.0. “In het schooljaar 2015-2016 deden we een bevraging bij alle ouders en directies van alle 13 kleuter- en basisscholen in Asse”, legt schepen van Mobiliteit Yoeri Vastersavendts (Open VLD) uit. “Dat resulteerde in een schoolvervoersplan voor elke school. We brachten in kaart hoe ouders hun kinderen naar school brachten en via welke route. Zowel ouders als de directie van de school mochten gevaarlijke punten in de schoolomgeving aankaarten. We zagen bijvoorbeeld dat ouders veel meer gevaarlijke punten zagen dan de directies. Intussen maakten we al werk van enkele gevaarlijke oversteekplaatsen zoals aan het Oud Gasthuis.”

Twee fasen

De schoolomgevingen zullen nu snel aangepakt worden. “In een eerste fase willen we de scholen nog zichtbaarder maken door middel van een extra Octopuspaal, Octopusthermoplasten (dat zijn extra dikke wegmarkeringen met glasschilfers die reflecteren in het verkeer), fietsstraten en educatieve stoeptegels”, zegt schepen Vastersavendts. “Dat zijn kleine ingrepen die we meteen doen. Zo wordt de Mollestraat aan GBS De Schatkist tot aan de Tuinwijk een fietsstraat en zijn ook al de nodige markeringen aangebracht. De ouders zullen per school een aangepaste folder krijgen met tips en de nieuwe regels in hun schoolomgeving.”

Vanaf volgend schooljaar zullen de verschillende zwarte punten in de schoolomgevingen worden aangepakt. “Dit is moeilijker omdat we hiervoor infrastructurele werken moeten doen. In de Nieuwstraat deden we dit al omdat dit dringend was”, klinkt het bij de schepen.

De aanpassingen in de schoolomgeving moeten ertoe leiden dat kinderen vaker te voet en met de fiets naar school komen. “Dat is ook het doel van dit nieuwe plan”, zegt Tom Dhollander. “Het moet leiden tot minder auto's aan de schoolpoort, wat goed is voor de veiligheid van de kinderen en de ouders. Kinderen gaan gezonder zijn omdat ze fietsen en wandelen in een veiligere en gezonde omgeving. Schoolomgevingen zullen groener kunnen worden, ouders gaan veiliger en comfortabeler kunnen wachten aan de schoolpoort zonder druk verkeer in de buurt, wat het sociale contact zal bevorderen. Hiervoor is nog veel sensibilisering nodig, maar daar streven we naar tegen 2030.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus