Metalen oehoes jagen spreeuwen weinig schrik aan

Metalen oehoes jagen spreeuwen weinig schrik aan

Martin Deruytter er Karline Ramboer tonen een voorbeeld van enkele oehoes. Foto: krv

Diksmuide -

In het stadscentrum hebben bewoners last van de vele tienduizenden spreeuwen die iedere avond verzamelen blazen in de toppen van de bomen. De stad heeft tien metalen oehoes gemaakt en in enkele bomen opgehangen. Het succes is maar matig.

“De overlast van de duiven is tot een minimum beperkt”, weet milieuambtenaar Martin Deruytter. “Een personeelslid van de stedelijke technische dienst vangt regelmatig duiven in het stadscentrum, maar ondertussen zijn er vele tienduizenden spreeuwen geland. “Ze verzamelen in groepen en overnachten 's nachts in de hoge bomen van de Tulpenlaan in de Sebastiaanswijk en van de Kleine en Grote Dijk langs de Handzamevaart. Ze verzamelen in groepen alvorens ze naar Marokko vertrekken. Deze trek is ondertussen al begonnen. Spreeuwen zijn trekvogels en zijn door Europa beschermd. Afvangen zoals de duiven mag niet.”

“Er zijn enkele klachten van spreeuwenoverlast binnen gekomen”, vervolgt milieuschepen Karline Ramboer (SP.A). “De vogelpoep en het nachtlawaai zijn het ergst. Mensen slapen moeilijk. Vandaar dat de stad tien metalen oehoes heeft gemaakt en ze in enkele bomen heeft opgehangen. Dat is zowat het enige wat je in het stadscentrum kan doen. Boeren verjagen ze met luchtkanonnen of met apparaten die kreten van wilde vogels produceren. Deze spreeuwen veroorzaken schade aan hun gewassen. De spreeuw is eigenlijk nergens meer welkom. Boeren en stadsbewoners willen er van af en op de luchthavens worden ze door professionelen uit het luchtruim weg gejaagd.”

“We stellen vast dat ons experiment met de oehoes maar een gedeeltelijk succes is”, gaat Ramboer verder. “De spreeuwen vermijden de bomen met de oehoes, maar ze nestelen zich in de bomen ernaast. Ze overnachten zelfs al bovenop de bouwkranen die in het stadscentrum staan. De spreeuwen zijn dus niet weg. Volgend jaar wil ik deze actie uitbreiden. Meer oehoes in de bomen, maar het zal ook mogelijk zijn dat de stadsbewoners dergelijke oehoes kunnen ontlenen om de spreeuwen uit hun tuinen te jagen. Straks raakt dit probleem opgelost als alle spreeuwen het land uit zijn.”

“Sinds midden augustus verzamelen ontelbare spreeuwen zich in de bomen langs de Handzamevaart. Het ergste is hun nachtelijk gekrijs”, reageert bewoner Andy Vermaut.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio