Geweigerde prinskandidaat geeft uitleg in bomvol Volkshuis

Uitgesloten kandidaat-prins Carnaval reageert emotioneel: “Volgend jaar doe ik niet meer mee”

Uitgesloten kandidaat-prins Carnaval reageert emotioneel: “Volgend jaar doe ik niet meer mee”

Guy’ken en zijn aanhang gaven gisteren voor het eerst tekst en uitleg. Foto: lds

Aalst -

Er zijn dinsdagavond heel wat tranen gevloeid in café Volkshuis aan de Houtmarkt waar Guy Claus voor het eerst zijn fans toesprak nadat hij werd uitgesloten van de prinsenverkiezing.

Hoewel de kroeg stampvol zat, was het dinsdagavond erg stil in het Volkshuis toen Guy’ken en zijn team aan hun rede startten. “Het is hier precies een begrafenis, maar zo voelt het ook”, sprak de verguisde kandidaat zijn fans toe. Daarop nam zijn getuige Rudy Vinck het woord. “We moeten akkoord gaan met de uitspraak van het schepencollege. Ik wil vragen sportief te blijven tegenover de andere kandidaten (Peter Van Keer en Alex De Kegel, nvdr.). Op een bal, op een eetfestijn, waar je naartoe gaat: hou de naam ‘Guyken’ hoog.” Freddy Heck, gewezen prins van de Arendwijk, had het daar moeilijker mee. “De politiek heeft onze kandidaat ‘gevoegeld’, ze hebben een stok gevonden om hem te slaan”, zegt Heck.

Naam zuiveren

“In het reglement staat dat het stadsbestuur beslist wie mag meedoen en wie niet. Zij hebben beslist dat hij niet mag meedoen, en ze hebben gewacht tot hij op congé was om hem dat te zeggen.” Een ruime week geleden besliste het schepencollege dat Guy Claus niet mag meedoen aan de prinsverkiezing omdat hij geen blanco strafblad heeft. In 2005 werd hij door de correctionele rechtbank veroordeeld voor een bedrieglijk faillissement. Hij kan een aanvraag doen om zijn naam te laten zuiveren, waarop zijn fans hoopten, maar Claus gaf dinsdag mee dat hij dat niet zal doen. “Zo’n aanvraag kost me 500 euro, en dan kunnen ze nog zeggen dat ze me niet toelaten en dan zit ik hier volgend jaar weer”, aldus Claus.

“Het gaat me daar niet om, maar het is te zwaar geweest, zeker voor mijn vrouw. Het zit te diep. Ja, het was mijn fout, ik heb een strafblad, maar volgens sommigen in de politiek, een ‘sos’ en een ACV’er, kon het geen kwaad. Ik weet wie ik ben”, aldus Guy. “Ik heb een faillissement gehad, ze hebben heel mijn boel in beslag genomen, van mijn wasmachine tot mijn droogkast, enkel een bed had ik nog. Het is lang geleden, ik heb hard gewerkt en ben terug uit de ‘zep’ gekropen.”

Goede doel

De gewezen kandidaat gaf nog mee dat iedereen die kaarten kocht voor zijn bal op 14 oktober, dat niet zal doorgaan, maar plaats maakt voor een actie voor het goede doel in café De Club, zijn geld terug krijgt. “Ook voor alle sponsors wordt een faire oplossing gezocht.” Guy en zijn team stapten onder meer de Dodentocht uit ten voordele van Ellen Van Vlaenderen (22), een meisje met een zware mentale achterstand, de opbrengst - 3.000 euro - wordt dan gedoneerd.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio