Stadsbestuur investeert in school voor Beeldende Kunsten

Minder autonomie maar betere infrastructuur voor Portaelsschool

De stad doet meteen enkele grote investeringen in de infrastructuur van de school. Foto: ddl

Vilvoorde -

Het stadsbestuur van Vilvoorde neemt de Portaelsschool voor Beeldende Kunsten over en investeert meteen in de verouderde infrastructuur. De overname betekent wel dat de school haar autonomie verliest. Dat zorgt hier en daar voor gemor.

Een paar weken geleden werd op de site van de Portaelsschool voor Beeldende Kunsten, op de hoek van de Spiegelstraat en de Arsenaalstraat, een werf ingericht. Een reeks verbeteringen aan het gebouw voor deeltijds kunstonderwijs werden aangevat. Die investeringen waren broodnodig: het laatste inspectierapport bracht heel wat infrastructurele gebreken aan het licht

“Het sanitair blok wordt afgebroken en vervangen door een groot opberglokaal met een aparte ruimte voor de keramiekoven”, zegt schepen van Cultuur Johan Serkeyn (SP.A).

Nieuw sanitair

“Op de eerste verdieping van de hoofdvleugel wordt een nieuw sanitair ingericht. De ateliers ernaast worden met elkaar verbonden en met een glazen wand afgesloten, zodat studenten die naar andere ateliers lopen, niet meer hoeven te storen. Het dak van het jeugdatelier en de vroegere cafetaria wordt vernieuwd. Tot slot wordt ook het buitenschrijnwerk dat uitgeeft op de Arsenaalstraat vervangen.”

Deze werken samen zijn begroot op iets minder dan 400.000 euro en worden gedragen door het stadsbestuur van Vilvoorde, dat de school zopas overnam en integreert in het stedelijk onderwijsnet.

Gemor

De Portaelsschool verliest zo haar autonomie, wat her en der voor gemor zorgt. Volgens Serkeyn verandert de overname niet veel.

“In een ver verleden was Portaelsschool een privéschool, maar sinds mensenheugenis is er een intense samenwerking tussen de school en de stad, waarbij de stad ook als broodheer optrad. De stad heeft de school altijd ondersteund, door een gebouw ter beschikking te stellen en met financiële en materiële ondersteuning.

Logische stap

De overname is in dat opzicht een logische stap. Bovendien kunnen we nu de nodige grondige investeringen doen. Wij hebben niet de intentie om op pedagogisch niveau aanpassingen door te voeren. Daarvoor is ook geen reden, want volgens de inspectieverslagen biedt de Portaelsschool tot vandaag zeer goed en waardevol kunstonderwijs aan kinderen, jongeren en volwassenen.”

De investeringen en overstap naar het stedelijk onderwijs moeten de Portaelschool toelaten om te blijven groeien. “Via het netwerk van stadsscholen ontstaan er reële perspectieven om meer leerlingen uit het stadsnet te laten doorstromen naar de Portaelsschool voor Beeldende Kunsten”, zegt schepen van Onderwijs Jo De Ro (Open VLD).

Meer leerplaatsen

“De integratie van de Portaelsschool voor Beeldende Kunsten maakt het ook mogelijk dat er in de toekomst meer leerplaatsen worden ingericht.”

De werken aan de school moeten eind dit jaar voltooid moeten. “Tot dan is het wat behelpen”, zegt Serkeyn. “Klassen zullen zo nu en dan moeten verhuizen naar een ander lokaal. Andere lessen worden tijdelijk georganiseerd in CC Het Bolwerk.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio