Fietsdiefstallen stijgen, politie slaat terug met slimme snufjes

Fietsdiefstallen stijgen, politie slaat terug met slimme snufjes

Gratis fietsmarkeringen is onvoldoende om de stijgende fietsdiefstallen in Gent in te dijken Foto: Politie Gent

Gent -

De politie wil de Gentenaars aansporen om hun fiets niet enkel te voorzien van een stevig slot maar ook van een onzichtbaar beveiligingssysteem.

De Gentse politie vatte in de eerste acht maanden van dit jaar 61 fietsendieven. Een schamele buit in vergelijking met de 1525 aangiftes van fietsdiefstallen. Dat is al 246 meer dan in diezelfde periode vorig jaar. En dan wordt nog geen rekening gehouden met de vele diefstallen die niet eens worden gemeld. Bovendien worden nog slechtere cijfers verwacht voor september en oktober - traditioneel de maanden waarin het meest fietsen worden gejat.

“De reden voor de stijging van fietsdiefstallen kennen we niet maar kan een logisch gevolg zijn van het feit dat er dit jaar twintig procent meer fietsen rondrijden dan in 2016”, zegt Manuel Mugica Gonzalez.

De politie blijft inzetten op hotspots zoals de stations van Gent Sint-Pieters en de Dampoort met gerichte observaties en een lokfiets. Vandaag konden burgers hun fiets gratis laten registreren en markeren in Ekkergem.

Chip of gps-tracker

Maar de politie beseft dat de strijd moet opgevoerd worden en kijkt daarvoor naar nieuwe technologische hulpmiddelen die de eigenaar in de fiets kan inbouwen.

Ze bestudeert twee mogelijkheden: de chip en de gps-tracker. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. De chip is zo klein als een simkaart, kost maar 25 euro en functioneert goed in Mechelen. Maar Gent beschikt nog over te weinig camera’s die automatisch een foto maken van de voorbijrijdende gechipte fiets (met daarop de eventuele dief). Als een fiets wordt gestolen buiten het voetgangersgebied zijn er geen slimme camera’s om dat op te merken.

De gps-tracker anderzijds is een stuk duurder (75 euro) maar laat wel toe om de lokatie van de gestolen fiets te bepalen.

Eind deze maand kiest de politie één van beide systemen die het zal aanbevelen aan het stadsbestuur. Het is de bedoeling dat daar dan wordt op ingezet. Als gekozen wordt voor de chip zal fors moeten geïnvesteerd worden in een uitbreiding van het netwerk van ontvangers en zenders. Krijgt de gps-tracker de voorkeur, dan kan nagedacht worden over een eventuele groepsaankoop die de prijs voor de fietseigenaar kan drukken.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio