Begeleidingshuis wil jeugdzorg uit taboesfeer halen met opmerkelijke actie

Begeleidingshuis wil jeugdzorg uit taboesfeer halen met opmerkelijke actie

De Wissel wil met de tekening actiever deelnemen aan de samenleving. Foto: JPH

Leuven -

Sinds kort prijkt er een graffitiwerk van de Leuvense graffitiartiest Bisser op de muur van het begeleidingshuis De Wissel. En dat is er niet zomaar. De Wissel wil vanaf nu namelijk actiever in de samenleving staan.

Wanneer we Bisser tijdens het graffitispuiten tegenkomen, is zijn werk nog niet volledig klaar. “Hier komt nog een huis”, zegt hij, al wijzend naar de witruimte tussen de handen van het afgebeelde meisje. “Het meisje heeft een huis vast omdat ik in opdracht van De Wissel werk, een jeugdzorgorganisatie die meisjes begeleidt met een moeilijke thuissituatie.”

De Wissel begeleidt momenteel 27 gezinnen. De meeste meisjes die onder hun zorg vallen, verblijven gewoon thuis, maar een aantal van hen krijgen onderdak in De Wissel - permanent of een paar dagen per week - omdat hun situatie het niet toelaat thuis te blijven.

Met de graffiti wil het begeleidingshuis een hand uitreiken naar de samenleving. “We hebben de voorbije maanden besloten dat we veel actiever aan de samenleving willen deelnemen”, vertelt Sieg Pauwels, coördinator bij De Wissel. “We willen een grotere impact hebben op het samenleven - er zelf mee vorm aan geven - en zo misschien ook onrechtstreeks op het overheidsbeleid. We hopen dat een overheid het mogelijk maakt en waardeert dat er partners zijn die actief de samenleving willen vormgeven.”

Taboe doorbreken

“Daarnaast willen we jeugdzorg en ‘het hebben van problemen’ normaliseren. Het is een deel van het leven, van een stad, van ons allemaal”, klinkt het. Want jeugdzorg is nog veel te hard een taboe. “De jongeren geven ons al jaren aan dat ze zich schamen en dat ze met een stempel rondlopen die hen nog jaren achtervolgt, onder andere bij het zoeken van huisvesting of werk.”

En wat vinden de meisjes die in De Wissel verblijven van het graffitiwerk? “Sommigen zijn er heel fier op en voelen zich aangesproken door het meisje op de tekening. Anderen laten het gewoon aan zich voorbijgaan.”

Om het graffitiwerk plechtig te openen, zal De Wissel een buurtfeest organiseren. “Hier laten we de jongeren uiteraard de keuze of ze willen komen of niet”, zegt Pauwels. De datum van de opening zal in samenspraak met het buurtcomité gebeuren.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio