Het kerkkoor van Sint-Dimpna fleurt 50 jaar de misvieringen op

Het meerstemmig gemengd koor met huidig pastoor Seuntjes en stichter priester Vandyck. De dirigent haastte zich al naar een volgende kerkdienst. Foto: Marc Leysen

Geel - Zondag,17 september 2017 zong het Sint-Dimpnakoor extra feestelijk. Zij vierden terecht fier hun gouden jubileum. Zij luisteren immers al 50 jaar de vieringen in hun parochie op.

In september 1967 vroeg onderpastoor Guy Vandyck om een koor te starten om de vieringen van Sint-Dimpna op te luisteren. Het aanvankelijke vrouwenkoor werd al snel een meerstemmig gemengd koor. Ook de mannen sloten aan.

Vandaag, 50 jaar later, stelt priester Jef Seuntjes dat een mis zonder koor als een café zonder bier is. "Het maakt de liturgie voller en tegelijk luchtiger."

Pioniers van het eerste uur zijn orgelist Aloïs Meeus en dirigente José Laenen. Laenen hield het twintig jaar vol. Maria Belmans en Dimp Molenberghs waren er vanaf repetitie één en zij zingen vandaag nog steeds mee. Daarom kregen beide dames van de bisschop van Antwerpen Johan Bonny een diocesaan orde van verdienste met zilver ereteken.

De dirigent heeft zo zijn eigen stijl. Hij dirigeert uitnodigend de ganse kerk zodat ieder mee kan zingen. Een volgend lied kondigt hij bij zijn koor met een briefje aan. 

Sint-Dimpna heeft ook nog een gregoriaans koor en sinds één jaar ook een kinderkoor. Door de herschikkingen van de pastorale eenheid in Geel, zal het aantal vieringen op Sint-Dimpna echter drastisch inkrimpen. De toekomst van de koren is onzeker. Wel heten ze ieder die graag wil en kan zingen welkom om aan te sluiten.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio