Filatelie met fruit: verzamel eens een appel

Filatelie met fruit: verzamel eens een appel

Dieter Dewitte, Luc Pinoy, Diego Naeyaert en Bart Vanden Hove slijten hun vrije uurtjes in de boomgaard om obscure West-Vlaamse appelsoorten van de ondergang te redden. Foto: djr

Wevelgem -

430 verschillende soorten appels, peren en pruimen. Na bijna 20 jaar beschikt de uitwerkgroep van Velt Wevelgem Menen over een unieke verzameling fruitbomen. Bedoeling? West-Vlaams appelerfgoed niet verloren laten gaan.

Rood, groen of geel. Dik of dun. Appels heb je in alle geuren en kleuren. Vormen ook. Dat weten ze bij de fruitwerkgroep van Velt Wevelgem Menen meer dan eenieder. 20 soorten? Zet er maar een nulletje achter. De vier vrijwilligers hebben een verzameling van 430 rassen appels, peren en pruimen. En zeggen dat ze mikken op West-Vlaamse soorten- en af en toe een unieke Oost-Vlaamse of Noord-Franse.

Het was Pierre Demeulenaere die in 1999 de werkgroep oprichtte. Als appelkenner had hij de grote droom om verloren gewaande appelrassen opnieuw in ere te herstellen. Het erfgoed van de appel te vrijwaren, zeg maar.

Nieuw ras zoeken

Eind juni vorig jaar stierf hij, maar de nieuwe plakkaat aan de boomgaard aan het Poelenbos zorgt dat hij altijd blijft voortleven in de boomgaard. “Hij blijft voor altijd verbonden met deze plek”, zegt Dieter Dewitte. “Hij leefde voor de appels. Hij zou soms 500 kilometer rondrijden om een nieuw ras te vinden.”

Dat is ook waar het de fruitwerkgroep om te doen is. Unieke appelrassen (en peren en pruimen) opsporen en die voor het nageslacht bewaren. “Iedereen eet tegenwoordig Pink Lady of Jonagold, maar vergeten dat dat kruisbestuivingen zijn van lekkere soorten van bij ons”, weet Dieter. “Heel veel rassen dreigen te verdwijnen doordat de bomen gekapt worden, wij proberen die te redden.”

Mahieupeer

Zo is er het verhaal van de Mahieupeer. Tijdens de Sint-Corneliusfeesten in Aalbeke werden gebakjes met die peer gemaakt, omdat ze niet lang houdbaar was. “Die peer was verloren gewaand, maar onlangs stootten we op de enige overblijvende boom met die peer.”

Enkel in Beernem bestaat nog een gelijkaardig initiatief. Bij de Nationale Boomgaardenstichting hebben ze ook een hele collectie, maar dat is dan weer een professionele werking. Die proberen ze in Wevelgem af en toe de loef af te steken. Met de Stropneus bijvoorbeeld. “Plots vonden we deze typische Brugse soort. Daarna spoorden we via contacten en stadslandschappen de nog bestaande bomen op. Een heuse speurtocht, maar nu werd ons al gevraagd ermee op een tentoonstelling te staan.”

Honderden verschillende appels, maar lijken die niet allemaal op elkaar? Resoluut neen, is het antwoord na een korte initiatie in de pomologie. “Je let op de kroontjes, hoe de steel zit en eruitziet, de vorm van de appel, de kleur en de combinaties”, legt voorzitter Bart Vanden Hove uit. Van alle soorten die ze staan hebben in Poelenbos, Bergelen, Purgatoirebekken en de privéboomgaarden, kent hij elke soort. Hoe zeldzaam ook.

Proeven maar

Zeldzame fruitsoorten, zoals de Mahieupeer of de Stropneusappel, dat doet iets met een appelliefhebber. Maar het is enkel voor de passie dat je het moet doen. En de smaak misschien. “Het is niet zoals in de duivensport dat we grof geld krijgen voor speciale vruchten”, lacht Dieter. “We verkopen ze zelfs niet, maar geven ze met plezier weg. Ook in de culinaire wereld hebben ze ons nog niet ontdekt. Iedereen is welkom.”

Wie zelf eens de vele vruchten wil ontdekken kan zondag 24 september van 9 tot 17 uur terecht in het Poelenbos in de Reutelstraat in Wevelgem. Er worden honderden variëteiten tentoongesteld, er kan geproefd worden en er worden workshops gegeven.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio