Scouts-woordvoerder: “Steunen graag jongeren die scoutsgroep willen oprichten in eigen wijk”

Scouts-woordvoerder: “Steunen graag jongeren die scoutsgroep willen oprichten in eigen wijk”

Foto: Koen Broos/Scouts en Gidsen Vlaanderen

Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft niet de bedoeling om een scoutsgroep op te richten alleen voor allochtonen. “Indien een groep jongeren echter bij ons komt aankloppen om een jeugdbeweging op te richten binnen een vertrouwde omgeving, en dat die groep door de samenstelling van de wijk waarin ze wonen in het begin overwegend of uitsluitend bestaat uit allochtonen, dan vinden wij dat een goed idee.” Zo reageert woordvoerder Jan Van Reusel op de berichten in de media de afgelopen dagen rond het oprichten van een scoutsgroep voor allochtonen in Antwerpen.

In de wijk Antwerpen-Noord heeft een aantal jongeren met allochtone en niet allochtone roots, onder wie ervaren leiders, het idee gelanceerd om een scoutsgroep op te richten in hun wijk. In de media werd dat initiatief beschreven als een scoutsgroep exclusief voor allochtonen, een initiatief waar Scouts en Gidsen Vlaanderen zou achter staan en zelfs zou organiseren.

Woordvoerder Jan Van Reusel nuanceert echter. “Het gaat hier niet om een strategisch plan vanuit Scouts en Gidsen Vlaanderen, maar wel om het steunen van een initiatief van jonge mensen. Zij willen een groep oprichten binnen een vertrouwde omgeving”, benadrukt hij. “Indien door de samenstelling van de wijk blijkt dat de groep van start gaat met voornamelijk of enkel allochtonen, dan vinden wij dat nog steeds een goed idee en willen wij hen een kans geven en ondersteuning bieden. We gaan er dan ook vanuit dat autochtonen niet worden geweerd, en dat de groep zal evolueren.”

“We zeggen al jaren dat de scouts voor iedereen is, dus willen we deze jongeren groeikansen geven”, aldus Van Reusel nog. “Net dat is bijdragen aan een totaal divers jeugdbeleid.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees