Familie slachtoffer opgelucht na zwaar vonnis voor 'sadistische' notaris: "Maar mijn dochter kan hem wel nog steeds op straat tegenkomen"

Familie slachtoffer opgelucht na zwaar vonnis voor 'sadistische' notaris: "Maar mijn dochter kan hem wel nog steeds op straat tegenkomen"

Notaris G. gaat in cassatieberoep volgens zijn advocaten. Hij blijft de feiten ontkennen. Foto: if

Oostkamp -

Een Brugse notaris heeft in beroep negen jaar celstraf gekregen voor de foltering en verkrachting van een meisje in een B&B in Oostkamp. In eerste aanleg was dat nog tien jaar. “Het voornaamste is dat hij opnieuw schuldig werd bevonden”.

Op 17 juni 2010 werd een negentienjarig meisje uit Koekelare brutaal verkracht in een B&B met manege in Oostkamp. Ze herinnerde zich niets meer van de feiten, maar onder hypnose wees ze notaris G. (54) aan als de dader. Het meisje had de Bruggeling diezelfde dag leren kennen in de B&B.

De notaris - intussen is hij op non-actief gezet - is altijd blijven volhouden dat hij met de verkrachting niets te maken heeft. Hij verklaarde dat het meisje hem de avond van de feiten via haar gsm om hulp had gevraagd. Toen hij aankwam, zou hij haar bloedend hebben aangetroffen.

Onbewogen bij uitspraak

G. heeft het slachtoffer dan ook zelf naar het ziekenhuis gebracht. Maar in juni 2015 kreeg hij van de strafrechter in Brugge tien jaar effectieve celstraf. Omdat het meisje met een of meerdere voorwerpen verkracht werd meende de rechter dat er ook sprake was van foltering. G. bleef onbewogen bij die uitspraak en stapte zelfverzekerd naar het Gentse hof van beroep waar hij opnieuw resoluut voor de vrijspraak ging.

Maar gisteren werd hij voor de tweede maal over de hele lijn schuldig bevonden. Zijn celstraf werd evenwel herleid van tien naar negen jaar. “De beklaagde ging brutaal en sadistisch tewerk”, klonk het in het arrest. Harde materiële bewijzen zijn er tegen G. nooit gevonden, maar volgens het hof blijkt uit alle elementen - en dat zijn er meer dan het hypnoseverhoor - dat enkel de notaris de dader kon zijn.

Camerabeelden

Het hof verwees onder andere naar de camerabeelden van de B&B en het feit dat G. een bijzondere belangstelling had voor het seksuele. Zo werd bij hem thuis heel wat erotisch en pornografisch materiaal aangetroffen, waaronder een drankje ‘sex oppepper’, een vibrator en vaseline.

Uit zijn sms-verkeer bleek ook zijn voorkeur voor SM. Het slachtoffer werd na de uitspraak van het hof overmand door emoties en zakte in elkaar. “De ontlading bij mijn cliënte is enorm na deze nieuwe veroordeling”, zegt advocate Judith Demeyer.

“Dat hij opnieuw schuldig is bevonden, is voor haar het voornaamste.”

Nog niet in cel

Het parket-generaal vorderde de onmiddellijke aanhouding van de notaris, die gisteren niet bij de uitspraak aanwezig was. Maar omdat hij er alle vorige zittingen wel was en er volgens het hof geen vluchtgevaar is werd de onmiddellijke aanhouding afgewezen.

Dat G. sinds de feiten nog geen dag in de cel zat steekt bij het intussen 25-jarige slachtoffer en haar familie.

“Dat mijn dochter hem op ieder moment kan tegenkomen op straat is zwaar om dragen”, zucht papa J. D. uit Lichtervelde. “Mijn dochter draagt nog altijd de psychische én fysieke letsels van wat haar zeven jaar geleden overkwam. Ze laat zich begeleiden en heeft het er bijzonder moeilijk mee dat ze zich nog altijd niets kan herinneren. Gelukkig vindt ze verstrooiing in haar werk en haar grote passie: paardrijden. Ze heeft een eigen paard en dat biedt haar enorm veel troost.”

Jef Vermassen, een van de drie advocaten van G., was gisteren evenmin bij de uitspraak aanwezig. De twee andere raadslui gaven meteen na het arrest te kennen dat er cassatieberoep komt. Bij eventuele procedurefouten kan het Hof van Cassatie het arrest verbreken. Als dat gebeurt moet het proces volledig opnieuw worden overgedaan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees