Kansarme mensen krijgen vegetarische kooklessen: “Seitan ben ik nog niet tegengekomen in de Aldi”

Kansarme mensen krijgen vegetarische kooklessen: “Seitan ben ik nog niet tegengekomen in de Aldi”

Inge (65) is voorlopig geen fan van vegetarische maaltijden maar pruimentaart met amandelen ziet ze wel zitten. Foto: fvv

Gent -

Patatten met koteletten, worst of een ovenschotel met gehakt. Maar veggie? Neen, dat eten de meeste kansarme mensen nauwelijks. Nochtans zijn vegetarische gerechten vaak goedkoper dan vlees, zegt de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA). In Nieuw Gent geeft ze gratis kooklessen aan de doelgroep.

Het aantal Gentenaars dat vlees afzweert, is de jongste jaren verdubbeld naar 5 procent. Ook het aantal mensen dat één keer per week veggie eet, neemt toe. En dan zijn er nog de veganistische restaurants die steeds meer opduiken.

Gent was al de vegetarische hoofdstad van Europa en blijft die eetcultuur voort uitbouwen. Maar kansarme mensen dreigen die trein volledig te missen. “Zij koken nauwelijks vegetarisch omdat ze denken dat het duurder is”, zegt Melanie Jaecques van EVA. “Met onze gratis kooklessen proberen we daar sinds twee jaar verandering in te brengen.”

Maar het gaat traag. Voor arme Gentenaars is elke dag een strijd. Veggie lijkt dan ver-van-hun-bed.

Om de doelgroep te bereiken, slaat EVA de handen in elkaar met andere ecologische en armenorganisaties zoals Soep­café Dampkring in de Machariuswijk of de Zuidpoort ophet Rerum Novarumplein in Nieuw Gent. Daar werd dinsdagmiddag preisoep met gember en basilicum klaargemaakt, gevolgd door seitan­stoverij met frietjes en appelmoes en een amandelpruimentaart als dessert. Kostprijs: vier euro per persoon.

Gepelde tomaten

Zo’n vijfentwintig cursisten gingen samen aan de slag. Een van hen was Linda (57), die als invalide moet rondkomen met een leefloon van 100 euro per week. “Met mijn budget zijn vegetarische maaltijden zeker geen prioriteit”, zegt ze terwijl ze aardappelen schilt. Uitgebreid koken doe ik trouwens zelden. Soms bestaat mijn avondmaaltijd uit niet meer dan pasta met een blik gepelde tomaten. Dat is ook veggie zeker?”

Johan (60) roert in de saus en grinnikt. Ondanks zijn beperkt budget houdt hij van het goede leven. “Een maaltijd zonder vlees mist pit”, zegt hij. “Als ik die magere, bleke vegetariërs op straat zie lopen, heb ik niet veel zin om eraan te beginnen. Geef mij maar Vlaamse kost. Thuis kook ik altijd met gehakt of diepvrieskoteletten, het goedkoopste vlees.”

Aldi

Ondanks de scepsis ziet Melanie Jaecques toch stilaan een mentaliteitswijziging bij de cursisten.  “Eens we hen laten proeven en ze merken dat het lekker is, vallen de vooroordelen snel weg.”

Uiteindelijk schuift zelfs Johan aan voor een extra bord seitanstoverij. Sommige cursisten, zoals Ivo (58), koken thuis al vegetarisch. Al blijft het kostenplaatje een zorg. “Seitan? Dat ben ik in de Aldi nog niet tegengekomen”, zegt hij. “Er is al een inhaalbeweging gemaakt maar het aanbod in low budget-winkels blijft voorlopig te beperkt.”

'Koken met Kansen' van Eva vzw won vorig jaar de Korte Keten-wedstrijd van de Stad, waarbij gezocht werd naar projecten die de voedselketen tussen producent en consument zo kort mogelijk houden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees