Voorstel van Jong VLD

Binnenkort woning kopen zonder tussenkomst van notaris? “Huidige wetgeving dateert nog uit de tijd van Napoleon”

Binnenkort woning kopen zonder tussenkomst van notaris? “Huidige wetgeving dateert nog uit de tijd van Napoleon”

(themabeeld) Foto: shutterstock

Jong VLD komt met een voorstel om de tussenkomst van de notaris bij de aankoop van een huis te omzeilen. Digitale of ‘smart’ contracten via blockchain moeten wettelijke erkenning krijgen, zodat tussenstructuren zoals notarissen overbodig worden, zegt Jong VLD-voorzitter Maurits Vande Reyde.

LEES OOK (+) Vergeet uw spaarpotje vol euro’s: volgens Bart De Wever betalen we binnenkort met blockchain. Maar wat is dat nu eigenlijk?

Wie nu een huis koopt, moet daarvoor onvermijdelijk eerst langs de notaris. Die registreert de aankoop in een akte en maakt uw eigendom daarmee officieel. De kosten van die registratie lopen voor een gemiddelde woning al gauw op tot enkele duizenden euro’s. Dat kan efficiënter en goedkoper, vindt de jongerenafdeling van Open VLD.

Binnenkort woning kopen zonder tussenkomst van notaris? “Huidige wetgeving dateert nog uit de tijd van Napoleon”
Maurits Vande Reyde Foto: bdw

Smart contracts

Dat moet gebeuren via ‘smart contracts’, een digitale versie van traditionele contracten die via een blockchainnetwerk door een heleboel mensen - aannemers, architecten, koper, verkoper - kan worden gedeeld. De centrale registratie door een notaris is dan niet meer nodig, zegt Maurtis Vande Reyde. “Veel eenvoudiger en goedkoper dus. Voor jongeren zijn woningen al duur genoeg”, zegt hij

De smart contracts moeten eerst wel wettelijk worden erkend. Nu kan enkel een notaris akten officieel registreren. “De wet daarvoor dateert al uit 1803, de tijd van Napoleon dus, en is nooit fundamenteel aangepast. Ondertussen is de maatschappij lichtjaren verder. Hoog tijd dat de wetgeving de technologische evoluties volgt. Zo maken we dingen goedkoper en efficiënter”, aldus Vande Reyde.

Bitcoin

Blockchaintechnologie is vooral bekend van de elektronische munt Bitcoin, maar wordt stilaan ook gebruikt voor andere toepassingen. De Antwerpse haven gebruikt het bijvoorbeeld om containers te bevestigen. De jongerenafdeling wil van Blockchain een prioriteit maken op het Open VLD-vrijheidscongres in november.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees