Maand lang geen boetes voor fietsers in Gentse voetgangersstraten

Maand lang geen boetes voor fietsers in Gentse voetgangersstraten

Een week nadat bekend raakte dat de Gentse politie al 781 boetes van 58 euro uitschreef in de officiële voetgangersstraten wordt een boetestop aangekondigd. Foto: archief/fvv

Gent - Tot eind oktober zal de Gentse politie geen boetes meer uitdelen aan fietsers die niet afstappen in de officiële voetgangersstraten. “We zullen enkel sensibiliseren.”

“Tot en met 31 oktober gaan we enkel sensibiliserend optreden. Fietsers zullen worden verplicht af te stappen. Daarna zou iedereen het wel moeten weten.” Dat heeft burgemeester Daniël Termont (SP.A) maandag gezegd in de commissie Algemene Zaken na vragen over het fietsverbod in de binnenstad.

Sinds 3 april zijn vijf winkelstraten overdag gereserveerd voor voetgangers. Auto’s en fietsers mogen er onder geen beding in. Maar nogal wat fietsers blijken dat verbod te negeren of niet te kennen. De politie schreef sinds mei al bijna 800 boetes van 58 euro uit, raakte vorige week bekend.

In de commissie kwam kritiek op de onduidelijke aanduiding van het verbod. “Nu staat er Verboden toegang, uitgezonderd voor fietsers en vergunningshouders, van 18 tot 11 uur. Is dat wel duidelijk genoeg?”, vroeg raadslid Bruno Matthys (SP.A).

Burgemeester Termont vindt van wel. “Dat is een wettelijke aanduiding. De realiteit is dat wij ons aan de wet moeten houden. Eén afwijking en er stapt iemand naar de rechtbank. Het is wettelijk goed aangeduid. Overigens, er loopt daar altijd veel volk. Allez, we weten toch waarover we spreken ...”

Onder meer om de nieuwe studenten wat te sparen, komt er een sensibiliseringsperiode. En ja, die geldt ook voor alle andere fietsers, bevestigt de politie.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio