“Harde Brexit kan België meer dan 42.000 jobs kosten”

© shutterstock

Als het tot een harde Brexit komt, dan sneuvelen in ons land 42.390 jobs. In de hele EU, zonder Groot-Brittannië, zou dat scenario leiden tot het verlies van 1,2 miljoen jobs, en in Groot-Brittannië 526.000 jobs. Dat voorspellen de Leuvense economen Hylke Vandenbussche, William Connell en Wouter Simons in een studie die in de reeks ‘Leuvense Economische Standpunten’ gepubliceerd werd.

De economen vergeleken de gevolgen voor de arbeidsmarkt van een ‘zachte’ en ‘harde’ Brexit. In het zachte scenario blijven de invoertarieven tussen het VK en de EU-27 ongewijzigd op nul, maar ontstaan er wel andere handelsbelemmeringen van non-tarifaire aard, zoals momenteel het geval is met Noorwegen.

Bij een ‘harde’ Brexit worden de invoertarieven opgetrokken tot op het niveau van de Wereldhandelsorganisatie. In hun studie keken de economen niet enkel naar de gevolgen voor de rechtstreekse export, maar werd ook de onrechtstreekse in rekening gebracht, zoals uitvoer van Belgisch staal voor verwerking in Duitse auto’s die vervolgens naar het VK uitgevoerd worden.

De Leuvense economen ramen de impact van een ‘zachte’ en ‘harde’ Brexit voor de EU-27 in haar geheel op respectievelijk 284.000 en 1,2 miljoen jobs en een daling van het bnp met respectievelijk 0,38 tot 1,54 procent.

In absolute aantallen krijgen vooral grote landen zoals Duitsland zware klappen. Relatief gezien worden vooral Ierland, Malta, Nederland en België zwaar getroffen. Voor ons land wordt een jobverlies van respectievelijk 10.000 en 42.000 jobs voorspeld, en een verlies van het bnp van 0,58 tot 2,53 procent. In ons land krijgt vooral de voedselindustrie het zwaar te verduren.

Voor het VK wordt een jobverlies van 140.000 tot 526.000 jobs in het vooruitzicht gesteld. Deze zal gepaard gaan met een daling van het bnp van 1,21 tot 4,48 procent.

Meer over Brexit

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie