Nieuwe partij gaat meteen voor burgemeesterssjerp Open VLD is verdeeld over vertrek

Burgemeester vormt gloednieuwe lijst voor gemeenteraadsverkiezingen: “Nieuw verhaal, zonder traditionele partijen”

Burgemeester vormt gloednieuwe lijst voor gemeenteraadsverkiezingen: “Nieuw verhaal, zonder traditionele partijen”

De ‘Lijst van de burgemeesters’ is nu al zo goed als voltallig. Foto: jhp

Meise -

Het politieke landschap in Meise wordt grondig door mekaar geschud. Enkele leden van CD&V en Open VLD willen in 2018 samen naar de kiezer trekken met een gloednieuwe lijst: Lijst van de Burgemeesters. Onder andere burgemeester Jos Emmerechts (ex-CD&V) en oud-burgemeester Roger Heyvaert (Open VLD) staan mee op de lijst.

Het rommelt binnen de politieke partijen in Meise. Enkele leden van de huidige meerderheidspartij CD&V gaan met Open VLD’ers, die momenteel in de oppositie zitten, een nieuwe lijst vormen. “In 2018 trekken we met de ‘Lijst van de Burgemeester’ of LB+ naar die kiezer in Meise”, zegt gemeenteraadsvoorzitter Steven De Ridder (ex-CD&V). “De lijst is ontstaan uit drie groepen van mensen die elkaar hebben gevonden rond een uniek project van geëngageerde kandidaten, waarbij de belangen van de inwoners van Meise-Wolvertem centraal staan. Een deel van de groep heeft christendemocratische wortels, zoals Wim Verbeke, Steven De Ridder, Pol Aerts en de huidige burgemeester Jos Emmerechts. Een andere groep kandidaten komt uit de liberale familie met onder andere Virginie De Klippel, Jo Vandenbrande en Gunther Van Doorslaer en oud-burgemeester Roger Heyvaert (lijstduwer). Een derde groep kandidaten rond Tom Heyvaert zijn geëngageerde inwoners uit Meise-Wolvertem die politiek ongebonden en onafhankelijk zijn. De kandidaten vormen samen een mix van jong en oud, van nieuwe frisse ideeën en ervaring. ‘LB+’ gaat voor een nieuw verhaal los van de traditionele politieke partijen.”

In de persmededeling laat LB+ ook weten dat ze de gemeentelijke financiën verder wil gezond maken en saneren, dat er bijzondere aandacht moet zijn voor jonge gezinnen en alleenstaanden en dat open ruimte moet bewaard blijven. Ook veiligheid en kwaliteitsvolle gemeentelijke diensten staan op het programma. LB+ hoopt alvast in 2018 de burgemeester te kunnen leveren, maar er zijn nog gegadigden.

Nog nieuwe lijst

Naast LB+ komt CD&V zelf ook nog met een eigen lijst op. Die wordt getrokken door gewezen gemeentesecretaris en huidig schepen Miel De Boeck, volksvertegenwoordiger en schepen Sonja Becq staat op de tweede plaats. Langs de liberale zijde komt er eveneens een aparte lijst op. Gewezen Open VLD-voorzitter Lucianus Van Rompaey: “Momenteel is er binnen Open VLD geen duidelijkheid over wat er zal gebeuren. Momenteel bestaat het bestuur van onze partij uit mensen die op de LB+ lijst gaan staan”, klinkt het. “Maar die hebben geen mandaat gekregen van de leden. Twee derde van de leden heeft nog voor de zomer het voorstel dat Open VLD onder de vlag van een nieuwe lijst met CD&V’ers en burgemeester Jos Emmerechts zou opkomen, weggestemd. Maar binnen het bestuur van Open VLD luisteren ze niet naar de leden en ze doen gewoon voort. Tien Open VLD’ers pikken dit niet en hebben hun kandidatuur gesteld voor het bestuur van Open VLD. Maar de ‘vertrekkers’ blokken dit binnen het bestuur af. Wij vragen aan Open VLD-nationaal duidelijkheid. Er is nog een oorlogskas van meer dan 30.000 euro. Die komt Open VLD toe. Wij willen met een aparte Open VLD-lijst opkomen in Wolvertem-Meise. Kan dat niet, dan komen we met een échte liberale lijst op naast de nieuw gevormde lijst van Jos Emmerechts.” Van Rompaey verwacht de komende dagen of weken een antwoord vanuit Open VLD-nationaal.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio