Theo Francken dient klacht in tegen Ecolo-jongeren na nazispotsprent

Theo Francken dient klacht in tegen Ecolo-jongeren na nazispotsprent

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat een klacht indienen tegen de collage die de jongerenafdeling van Ecolo maakte van hem met een Duits legeruniform. Dat liet Francken weten op Facebook nadat de Ecolo-jongeren weigerden hun excuses aan te bieden. “Hier stopt het.”

“Geen excuses ontvangen, wel integendeel. Zo fier dat die groene antipolariseringsheldjes zijn”, schreef hij op het sociale medium. “Ik dien klacht in. Het stopt hier.”

Ook partijgenoten van Francken zijn niet te spreken over de actie. “De jongeren van Ecolo hebben een bepaalde grens overschreden en we hebben vastgesteld dat de moederpartij daar geen afstand van heeft genomen ”, reageerde N-VA-fractieleider Peter De Roover donderdag in Villa Politica. “Dat is voorbij de fatsoensgrens. Eigenlijk kun je zeggen dat zij de nazimisdaden als zodanig relativeren.”

Patrick Dewael, fractievoorzitter van de Open VLD vond de fotomontage dan weer “walgelijk”: “Dat is het banaliseren van de gruwel van Auschwitz, dat doe je niet”. CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten sloot zich daar bij aan. “We moeten menselijk communiceren”.

Toen Ecolo’er Benoît Hellings tijdens de kamerzitting het woord nam en aan vicepremier Jan Jambon een vraag stelde over de Soedanese delegatie die Francken afgelopen weekend had ontvangen, stond de N-VA-fractie op en verliet de zaal.

Daarop liet vicepremier Jan Jambon (N-VA) duidelijk verstaan dat de regering achter het beleid van Theo Francken staat. Volgens Jambon is het gevoerde beleid in overeenstemming met internationale afspraken. Er moeten dus geen mensen teruggestuurd worden als hun integriteit niet gegarandeerd is.

Hij wees erop dat de Soedanezen uit het Maximiliaanpark op elk moment asiel konden aanvragen en dat ze in beroep konden gaan tegen hun uitwijzing.

Toch kwam er vanuit de meerderheid ook kritiek op de communicatiestijl van Francken. De staatssecretaris stuurde vorige week een tweet met de hashtag #opkuisen uit over het Maximiliaanpark. “Als je zo’n delicate opdracht moet uitvoeren, moet je niet nodeloos provoceren en polariseren”, zei Dewael. “De stijl van Francken is de onze niet”.

“We zouden het opnieuw doen”

In een interview met De Standaard heeft Laura Goffart, co-voorzitter van Ecolo J, donderdag nogmaals benadrukt dat de fotomontage met Francken puur een actie van de Franstalige jongerentak betrof. Zowel Ecolo als Groen en Jong Groen waren er niet van op de hoogte. “Wij hebben dit zelf beslist en uitgevoerd. Wij zijn niet hetzelfde als Ecolo. We zijn het trouwens ook niet altijd met hen eens”, aldus Goffart. “Wij wilden een aantal dingen duidelijk maken, we hadden geen andere keuze.”

Op excuses hoeft Francken niet rekenen, vervolgt de co-voorzitter. “We excuseren ons bij de mensen die hierdoor gechoqueerd zijn, maar niet bij Theo Francken. Hij zou zich beter excuseren voor zijn beleid en het bijsturen”, klinkt het. “We zouden het opnieuw doen. De woede bij de jongeren over de aanpak van Francken mag gehoord worden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees