Unizo naar Raad van State tegen NEO

Unizo naar Raad van State tegen NEO

Unizo en andere organisaties willen liever geen megalomaan shoppingcentrum. Foto: rr

Brussel / Laken -

Unizo, Bral, IEB, BBL en Arau stappen samen naar de Raad van State tegen de wijziging van het bestemmingsplan voor de Heizel.

Het fameuze NEO-project is alweer toe aan een volgende episode in de soap. Nadat de Raad van State vorig jaar de wijziging van het Gewestelijk Bestemmingsplan over het Heizelplateau vernietigde, werd dat na enkele nieuwe wijzigingen opnieuw goedgekeurd. Dat is echter niet naar de zin van Unizo, Bral, IEB, BBL en Arau, die de handen in elkaar slaan en opnieuw naar de Raad van State stappen. “We vragen de vernietiging van de wijziging”, zegt Anton Van Assche van Unizo Vlaams-Brabant en Brussel. “Die heeft enkel betrekking op het shoppingcentrum. De regering wil vasthouden aan dat megalomane shoppingproject. We zijn niet tegen een andere invulling op de Heizelvlakte.”

Volgens de organisaties heeft de recente wijziging maar één doel: de bouw van dat winkelcentrum mogelijk maken. Ze stellen zich echter de vraag of het project wel een meerwaarde heeft voor de verhoging van de internationale aantrekkelijkheid van Brussel. “Er wordt geen rekening gehouden met de socio-economische noden van de bewoners en ondernemers”, zegt Van Assche. “Ook het argument van tewerkstelling is vals. De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven toont aan dat deze centra geen tewerkstelling creëren, maar enkel verplaatsen. Bovendien verzwakken ze zo de stedelijke centra en de bestaande handelskernen. Tot slot gaat dit project lijnrecht in tegen de doelstelling om het gebruik van de auto met twintig procent te verminderen tegen 2020.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio