Vlaams Belang moet alweer een wissel doorvoeren

94 stemmen, twaalfde opvolger en toch zetelt Ivan in gemeenteraad

94 stemmen, twaalfde opvolger en toch zetelt Ivan in gemeenteraad

Ivan Tanghe komt naar de gemeenteraad. Foto: if

Ieper -

Tot zijn eigen verbazing zetelt Ivan Tanghe voor Vlaamse Belang in de gemeenteraad vanaf oktober. Twaalfde opvolger of niet en eigenlijk geen politieke ambities: de gepensioneerde NMBS-technicus wil zijn partij niet in de steek laten.

Op een jaar van de verkiezingen moest Nancy Six, fractieleider van Vlaams Belang op zoek naar een nieuwe medestander om de tweede Vlaams Belang-zetel in de gemeenteraad te bezetten. In 2014 nam de verkozen Patsy Durnez al ontslag als gemeenteraadslid en werd ze vervangen door Johan Sanders. De eerste opvolger van Vlaams Belang stopte vorige maand echter met politiek omdat hij de partijlijnen niet meer kon verzoenen met zijn eigen standpunten.

Poperinge

Zesde opvolger Saskia Dehollander zag het wel zitten om hem te vervangen, maar kreeg geen groen licht omdat ze in deze legislatuur eventjes in Poperinge woonde en stond ingeschreven. “Ik ben persoonlijk bij alle opvolgers gaan aankloppen”, zegt Nancy Six. “Twee waren sinds de verkiezingen verhuisd, verschillende zagen het niet zitten, nog anderen konden het niet combineren met hun werk of weigerden om familiale reden. Dan panikeer je toch even, maar uiteindelijk klopte ik bij Ivan aan. In 2012 zette hij zich uit sympathie op de lijst. Als teken van zijn steun voor de partij, maar helemaal niet met de bedoeling om ooit een politiek ambt op te nemen. Ivan had toen en tot voor kort ook absoluut niet verwacht dat ik hem zou vragen om in de gemeenteraad te zetelen. Maar Ivan is de partij heel trouw en genegen, en wilde me zeker niet in de steek laten. Al een geluk dat we zo een grote aanhang hebben in Ieper. Vlaams Belang is geen partij die gemakkelijk veel leden op de lijst krijgt, maar dit werpt nu toch zijn vruchten af.”

Ondersteuning

En zo komt het dat de vader van twee kinderen en sociocultureel zeer actieve gepensioneerde zich alsnog in de dossiers en de verschillende commissies aan het inwerken is. “Hij kan alleszins rekenen op mijn volledige ondersteuning. Of dit het begin zal zijn van een lange politieke carrière kan hij nu nog niet zeggen. Maar zeker is dat we nu opnieuw met twee zijn om de stem van Vlaams Belang-kiezers te vertolken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees