Sterrenchef neemt afscheid van Michelinster: “Adieu, welkom zuiver eten”

Sterrenchef neemt afscheid van Michelinster: “Adieu, welkom zuiver eten”

Iain Wittevrongel kiest voor een authentieke keuken, zonder moleculaire ingrepen. Foto: pdw

Koksijde -

Chef Iain Wittevrongel van restaurant Ten Bogaerde staat op 15 december na zes jaar zijn Michelinster vrijwillig af. Niet uit onmin met de mensen van de gerenommeerde gastronomische gids, maar omdat hij toe is aan een nieuw restaurantconcept, met de focus op zuivere producten en een ongedwongen sfeer. “De potten mogen zelfs mee op tafel.”

“Veel chefs geven hun ster af omdat ze te veel druk voelen van de Michelingids. Dat is bij mij niet het geval”, zegt Iain. “We zijn de mensen van de gastronomische gids net heel dankbaar voor het avontuur dat ze ons schonken door Ten Bogaerde vanaf 2012 bij hun sterrenrestaurants te catalogeren. Ik weet heel goed dat het niet de mensen van Michelin zijn die chef-koks en hun restaurantteam onder hoogspanning zetten, want zij leggen niemand iets op. Het is de chef-kok die zichzelf de duvel aandoet door constant torenhoge eisen te stellen aan zijn mensen en door zijn eten heel complex te bereiden. En daar wil ik niet meer in meedraaien. Ik wil terug naar de essentie. Lekker, licht en vooral zuiver eten klaarmaken, met de beste producten die voorhanden zijn.”

Buikgevoel

Iain Wittevrongel begon samen met zijn vrouw An Tailleu in 2005 met Ten Bogaerde. “Op onze leeftijd kies je dikwijls voor een andere partner. Wel, wij kiezen voor een nieuw restaurantconcept. Eentje naar ons buikgevoel. Zonder al te veel op voorhand te verklappen, kan ik zeggen dat we tegen de stroom in zwemmen. Zo gaan wij puur voor à la carte, terwijl heel wat van de collega's nog enkel met menu's werken. Ik wil ook voor een authentieke keuken gaan, met het product dat spreekt in het bord en niet een of andere moleculaire ingreep. Maar An en ik denken ook verder dan het culinaire. Ook de sfeer moet goed zitten. Want op restaurant moet je toch een avond echt op je gemak kunnen zitten. Uiteindelijk is het doel dat we willen bereiken dat je hier het gevoel hebt dat je thuis aan tafel zit. Met een goede fles wijn erbij. De potten mogen zelfs mee op tafel. Maar op je bord krijg je wel iets dat je thuis niet kunt evenaren.”

De chef-kok en de gastvrouw van Ten Bogaerde zijn ervan overtuigd dat ze veel van de huidige klanten kunnen aanspreken met hun nieuwe concept en ook nieuwe klanten naar de abdijhoeve in Koksijde kunnen lokken. Vanaf 16 december ondergaat Ten Bogaerde een grondige make-over. Drie maanden later opent de zaak met het nieuwe concept.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees