Stad levert bouwvergunning af voor Ensor Tower

Oosteroever krijgt toren van 26 verdiepingen

Oosteroever krijgt  toren van 26 verdiepingen

De bouw van het hoge appartementsgebouw roept weerstand op. “Het is schokkend hoe de stad een loopje neemt met de regels”, klinkt het. Foto: dji

Oostende -

De stad Oostende heeft een bouwvergunning afgeleverd aan de Groep Versluys voor de bouw van de Ensor Tower op de Oosteroever. Het appartementsgebouw zal 26 verdiepingen tellen. Groen en de vzw Oosteroever zijn tegen.

Groep Versluys wil met de projectontwikkelingssite Oosteroever het historische havengebied omvormen tot een trendy woonwijk, een nieuw stadsdeel met ruim achthonderd nieuwe wooneenheden. De eerste twee gebouwen, Baelskaai 12 en Victoria, zijn intussen al bewoond. Baelskaai 8 en Oostkaai 11 zitten in de afwerkingsfase.

“Ook deze twee gebouwen zijn al van halfweg vorig jaar helemaal uitverkocht. De interesse is groot”, zegt CEO Bart Versluys. De volgende fase komt er binnenkort al aan. De stad Oostende verleent een bouwvergunning voor de Ensor Tower, een appartementsgebouw van 26 verdiepingen. Dat zijn er twee meer dan residentie De Mast en acht minder dan het Europacentrum.

“Alles is correct verlopen”

Volgens Groen is dit een verkeerde vorm van stadsontwikkeling. “Voorbeelden uit binnen- en buitenland bewijzen dat het anders kan: de keuze voor meer kleinschalige stadsontwikkeling, op mensenmaat biedt mogelijkheden om verschillende functies beter te mengen”, zeggen Natacha Waldmann en Wouter De Vriendt. Ook de vzw Oostendse Oosteroever heeft kritiek op de bouwplannen. “Dit is zowat het meest heikele Oostendse bouwdossier sinds vele decennia”, zegt voorzitter Johan Smalle. “Deze bouwaanvraag gaat lijnrecht in tegen verschillende reglementeringen en RUP-bepalingen. Het is schokkend om te lezen hoe de stad een loopje neemt met de regels.”

Die bewering wordt ontkend door het stadsbestuur. “Alles is correct verlopen. Er is geen RUP of BPA van toepassing op het gebied. Er is enkel een GRUP. Dat vermeldt geen bouwhoogtes. Door hoger de lucht in te gaan, creëer je meer open ruimte beneden. Groep Versluys bouwt perfect wat zij hier mogen”, zegt schepen Kurt Claeys (Open VLD). Bart Versluys is niet te spreken over de kritiek van de vzw Oostendse Oosteroever. “Want wat heeft deze vereniging al gedaan voor de Oosteroever? Niets. Wij hebben hier al tweehonderd gezinnen gelukkig gemaakt. Straks volgen er nog eens zeshonderd. We leveren kwaliteitsvolle huisvesting met fantastische havenzichten en een directe en indirecte tewerkstelling van vierhonderd mensen”, zegt Versluys.

“Deze site wordt een perfecte match van moderne gebouwen, leuke winkels en restaurants, mooi aangelegde straten, en groenzones. Bij de gebouwen hebben we al speciale bomen laten planten die 25 jaar oud zijn, het weer kunnen trotseren en passen bij het duinlandschap. Het totaalplaatje zal af zijn. Het wordt een site waar de leefbaarheid verhoogd is en Oostende trots mag op zijn.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio