VOETBALBEKER VAN BELGIËCERCLE BRUGGE - Miguel Van Damme staat na strijd tegen leukemie sneller dan verwacht weer onder de lat

“Fantastische beloning na lange weg”

“Fantastische beloning na lange weg”

Miguel Van Damme ontfermt zich over een ontgoochelde Emmanuel Imorou na de bekeruitschakeling door Genk. Foto: BELGA

Brugge -

Mirakels bestaan dus toch nog. Miguel Van Damme woensdagavond in doel bij Cercle Brugge was er zo eentje. Zestien maanden na zijn laatste match en bijna vijftien maanden na zijn begingevecht tegen leukemie speelde Van Damme in de Beker van België tegen RC Genk weer een match op het hoogste niveau.

Dat Cercle na de nipte 0-1 nederlaag uit de beker lag, was woensdag eigenlijk maar een fait divers. Groen-zwart kan nu alles op de competitie zetten, want die is en blijft prioritair voor de bazen en eigenaars uit Monaco. Trainer José Riga kon het niet beter verwoorden.

“Na een nederlaag kan niemand blij zijn, maar ik ben wel blij voor onze doelman. Miguel Van Damme is het bewijs dat je nooit mag opgeven in het leven en er altijd alles moet voor proberen te doen. Miguel heeft gevochten, keerde veel sneller terug dan ooit verhoopt en staat er nu opnieuw. Ik ben blij voor hem. Ik hoop dat we dit feit samen met onze supporters kunnen meenemen. Ik begrijp heel goed dat ze soms gefrustreerd zijn, maar samen kunnen we nog altijd ver geraken.”

Held

Miguel Van Damme stapte woensdag als een held van het veld. Ook vóór zijn gevecht tegen kanker was de doelman heel populair en dat werd hij nog meer het afgelopen jaar. Vooral omdat hij heel waardig en vol overgave tegen zijn ziekte streed, maar ook omdat hij een mooi contract van Club Brugge naast zich neer legde en voor Cercle koos. In principe zou Brian Vandenbussche woensdag gespeeld hebben tegen Genk, maar toen hij plots ziek werd aarzelde Riga niet om Van Damme op te stellen.

“Het was natuurlijk fantastisch om die kans te krijgen”, straalde Van Damme. “Ik ben er iedereen enorm dankbaar voor. Nu, die kans kwam er ook omdat het zo vlot gaat op training. Ik heb een hele weg afgelegd en dan is het super om nog eens voor zoveel volk onder die lat te staan. Jammer dat we niet wonnen, want we kregen nochtans de kansen. Mijn persoonlijk gevoel is goed, maar de nederlaag is jammer.”

Hoe groot de verbazing vorig jaar was dat een opkomend talent zoals Van Damme kanker had, even groot was die verbazing hoe snel hij kon terugkeren. “Mijn lichaam heeft blijkbaar erg goed gereageerd op de medicatie”, legde Van Damme uit. “Al van bij het eerste moment eigenlijk. Ook op training ging het meteen goed en kon ik snel stappen zetten.”

Vreemde curve

Een avond om nooit meer te vergeten was het eergisteren voor Van Damme. Enig minpuntje was de vroege tegengoal, een verraderlijke lob van Pozuelo. De vedette van Genk ging na afloop nog even praten met Van Damme. “Hij verontschuldigde zich als het ware”, lachte de doelman. “Hij gaf toe dat de poging bedoeld was als voorzet en hij de bal slecht op de voet kreeg. Ik stond zeker niet slecht geplaatst, maar de bal maakte plots een vreemde curve.”

Hoewel hij nog maar 23 jaar is, heeft Van Damme wel de langste staat van dienst bij Cercle. “Ik ben lang nog geen routinier, maar ik probeer de groep toch wel wat te steunen en te sturen. Er is kwaliteit genoeg om er nog een mooi seizoen van te maken.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio