Uitbaters Parfum-O-Theek trekken naar Zuid-Frankrijk om B&B op te starten

Wenduine verliest zijn parfummuseum

Wenduine verliest zijn parfummuseum

Colette Coenegrachts neemt ruim tienduizend artefacten mee naar Frankrijk. Foto: mvn

De Haan / Wenduine -

Een van de meest unieke musea in Vlaanderen, de Parfum-O-Theek in Wenduine, sluit de deuren. Na twaalf jaar in de badplaats verhuizen Colette Coenegrachts en haar man Mathijs hun museum met aanhorende B&B naar het pittoreske Franse dorpje Mazamet.

Volgende week dinsdag is het zover. Dan zal een vrachtwagen met oplegger de ruim tienduizend artefacten inladen uit een van de meest unieke musea in Vlaanderen, de Parfum-O-Theek in de Mostreystraat in Wenduine, om ermee naar het zuiden van Frankrijk te rijden. Initiatiefnemers van het museum Colette Coenegrachts en haar man Mathijs besloten om badplaats Wenduine in te ruilen voor het dorp Mazamet in het zuiden van het Franse departement Tarn.

Oorspronkelijk afkomstig uit Hasselt verhuisde het koppel twaalf jaar geleden naar de kust en dat had toen zijn redenen, vertelt Colette. “Ik was daar al negen jaar coördinator van het Modemuseum toen opeens het licht uitging. Dag en nacht werken: het eiste zijn tol. Ik droomde in die tijd al van Zuid-Frankrijk, waar we regelmatig op reis gingen, maar de zware burn-out zorgde ervoor dat we die plannen moesten opgeven. Tot overmaat van ramp kreeg mijn man een zwaar ongeval. We besloten naar de kust te trekken en het werd Wenduine, waar ik helemaal tot rust kwam”, aldus Colette die meteen ook verder werk maakte van haar grote passie: het verzamelen van alles wat met parfum te maken had.

Uitzonderlijke collectie

Wat bescheiden begon, groeide in de loop der jaren uit tot een uitzonderlijke collectie flessen, miniaturen, parfumkaarten en poederdozen, waarvan sommigen eeuwen oud zijn. “De geschiedenis van het parfum is erg interessant”, gaat Colette verder. “De lichaamscultus is bijna altijd zowel een mannen- als een vrouwenaangelegenheid geweest. Samen met Mathijs heb ik op de motor jaren aan het stuk allerlei brocantemarktjes afgeschuimd in het zuiden van Frankrijk. En dat leverde soms unieke stukken op, zoals mijn oudste artefact: een bronzen zalfpotje uit Iran, daterend uit de Bronstijd, drieduizend jaar voor Christus. We combineerden het museum overigens met een B&B, iets wat door de gasten erg op prijs werd gesteld. Naast het strand kregen ze meteen ook een dosis geschiedenis en cultuur geserveerd.”

Colette en Mathijs troffen hun droomhuis aan in Mazamet, gelegen in een prachtige groene vallei. “We vonden er een typisch Frans huisje, met blauwe luiken en dikke muren. Kortom: een hartenwens die na al die jaren uitkomt. Mazamet telt ongeveer tienduizend inwoners, dus zo klein is het ook weer niet. Het zal weliswaar eerst wat wennen en verkennen worden, maar het is de bedoeling om daar ook met een B&B te starten én het museum erin onder te brengen. We hebben er alle vertrouwen in”, besluit Colette.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio