Peeters (CD&V) laat Ryanair doorlichten: “Dit gaat brug te ver”

Peeters (CD&V) laat Ryanair doorlichten: “Dit gaat brug te ver”

Foto: AFP, blg

Inspecteurs van de FOD Economie hebben van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) de opdracht gekregen om Ryanair volledig door te lichten. Het gaat niet alleen om de geschrapte vluchten, Peeters wil ook weten of de vliegtuigmaatschappij zich schuldig maakt aan oneerlijke handelspraktijken. In dat geval riskeert Ryanair forse boetes.

Toen de Ieren maandag aankondigden dat ze tot eind oktober minstens 294 Belgische vluchten schrappen, beval minister Peeters prompt een onderzoek om na te gaan of het bedrijf passagiers in deze zaak heeft misleid. Maar naast dat onderzoek, zo blijkt nu, loopt sinds enige tijd ook een tweede, grondige doorlichting.

Die is er gekomen na een reeks ­andere klachten. Zo klaagde parlementslid Wim Van der Donckt (N-VA) afgelopen zomer nog aan dat Ryanair passagiers die samen willen zitten opzettelijk uit elkaar zou zetten als ze niet bereid zijn extra te ­betalen. “Zo’n praktijk is een brug te ver”, aldus minister Peeters in een schriftelijk antwoord aan Van der Donckt. “Ik heb aan de FOD Economie de opdracht gegeven dit voort uit te diepen en meer algemeen een grondig onderzoek te voeren naar de praktijken van de onderneming.”

Oneerlijke praktijken

Het kabinet-Peeters bevestigt dat het gaat om een onderzoek naar onder meer prijsaanduiding en oneerlijke handelspraktijken, zoals het mogelijk onjuist en onvoldoende informeren van consumenten, het negeren van ­terugbetalingen en het aan de laars lappen van gedragscodes. Indien de Ieren betrapt worden op inbreuken, riskeren ze een waarschuwing, boetes die in de tienduizenden euro’s kunnen lopen of een proces-verbaal dat de inspecteurs aan het parket overmaken.

Parlementslid Van der Donckt is tevreden met de grondige doorlichting. “Het is dringend tijd dat er serieuze vragen worden gesteld bij de manier waarop een bedrijf dat 1,3 miljard ­euro winst maakt handel drijft en met haar klanten omgaat”, zegt hij. “Of ­Ryanair zich ook gaat schikken bij een eventuele terechtwijzing, zal nog moeten blijken.”

Meer annulaties

Intussen is de storm rond de honderden afgelaste vluchten nog altijd niet gaan liggen. Ryanair-topman Michael O’Leary dreigt ermee de ­vakanties van piloten in te korten om nog meer annulaties te voor­komen. Hij zou de komende weken ook 125 piloten extra in dienst nemen. Vanochtend om 10 uur vervalt het ultimatum waarin enkele piloten betere werkomstandigheden eisen. Als Ryanair niet bereid is om te praten, volgen mogelijk acties.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees