Politie arresteert man die explosieven kocht voor aanslagen Barcelona

Politie arresteert man die explosieven kocht voor aanslagen Barcelona

Foto: AP

Ruim een maand na de aanslagen in Barcelona en Cambrils, waarbij 16 doden en 120 gewonden vielen, heeft de Spaanse politie vrijdag een zesde verdachte opgepakt. Het gaat om een man die onder een valse naam de explosieven zou hebben gekocht.

LEES OOK. Terreurcel Barcelona plande nog grotere aanslag: tweede opslagplaats vol explosieven gevonden

De verdachte is een 24-jarige man van Marokkaanse afkomst. Hij kocht onder een valse naam materiaal dat gebruikt werd om explosieven te maken en regelde het vervoer voor de andere leden van de terreurcel. Zijn naam werd nog niet vrijgegeven.

Volgens het Spaans ministerie van Binnenlandse Zaken had de verdachte ook een goede relatie met Abdelbaki Es Satty, de imam waarvan de speurders denken dat hij het brein achter de aanslagen is.

De man werd opgepakt in Vinaros, een kuststadje zo’n tien kilometer ten zuiden van Alcanar. Daar kwam Es Satty samen met een ander lid van de terreurcel om het leven toen een bom verkeerdelijk al ontplofte in een van hun ’safe houses’.

Bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils op 17 en 18 augustus kwamen 16 mensen om het leven, 120 anderen raakten gewond. De meeste slachtoffers vielen in Barcelona nadat een witte bestelwagen was ingereden op een menigte mensen op de toeristische Ramblas. De arrestatie van vrijdag is de zesde in het onderzoek. Op dit moment zitten nog drie verdachten in de cel. Na de aanslagen werden ook al zes terroristen door de politie doodgeschoten. De aanslagen werden opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS).

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S