Steven De bruyn brengt countrylegende Johnny Paycheck naar Handelsbeurs

Gent - Het was violist Wouter Vandenabeele die donderdagavond het feestjaar van 15 jaar Handelsbeurs mocht inzetten, maar volgende maandag 25 september vindt er in de Handelsbeurs alweer een concert plaats dat zeker de moeite is om de agenda voor vrij te houden. Elke derde maandag van de maand organiseert de Handelsbeurs Foyer Soiree, waarop een artiest of een band een nieuw project mag komen voorstellen. Nu maandag is dat de Gentse harmonicaspeler Steven De bruyn. Hij staat er niet alleen op het podium maar brengt Eugene Chadbourne mee. De twee speelden in 2014 al samen op Kraakpand. De twee brengen deze keer een ode aan Johnny Paycheck, "de meest onderschatte maar zonder twijfel de meest vindingrijke zanger uit de country."

Johnny Paycheck onderschat? Tot het najaar van 2016 was hij ook voor ons een compleet onbekende. Maar daar bracht de Gentse schrijver en countryliefhebber en -kenner Christophe Vekeman met zijn boek Johnny Paycheck dus verandering in. Vekeman gaf de onbekendheid van Paycheck bij het publiek overigens mee in de ondertitel van zijn boek: "Een boek zoals je er nog nooit één hebt gelezen, over een man van wie je nog nooit hebt gehoord."

Paycheck live aan het werk horen is niet meer mogelijk, want de man overleed op 18 februari 2003. Wie aan het boek van Vekeman niet genoeg heeft, kan maandag met het werk van Johnny Paycheck kennis maken, dank zij Steven De bruyn (die wij vooral kennen als mondharmonicaspeler en bluesman van bij El Fish en The Rhythm Junks) en de Amerikaanse muzikant Eugene Chadbourne.

Maar waarom Paycheck? en waarom met Eugene Chadbourne, Steven de Bruyn?

"Ik heb Eugene ongeveer 10 jaar geleden leren kennen en je zou dat een geval van serendipiteit kunnen noemen, iets dat je vindt en waar je eigenlijk niet echt naar op zoek was, maar op het moment dat ik zijn boek “I hate the man who runs this bar - A survival guide for real musicians” aan het lezen was, kreeg ik een mail van de auteur van dat boek (Eugene Chadbourne dus) om in Nancy op “The Biggest Chadfest of all time” samen iets te doen. Hij wilde  een tribute aan Johnny Paycheck spelen, in een bezetting van drums (met wijlen Jimmie Carl Black - The Indian of the Group - oa drummer bij Frank Zappa en Captain Beefheart), pedalsteel, piano, gitaar, 2 French horns en 2 harmonica’s (Bill Barrett en ik). 

Sinds die samenwerking zijn we bevriend geraakt en hebben we op regelmatige basis samengespeeld en zelfs de plaat April Fools Day opgenomen als Sonny and Brownie from Mars. Ook met Jimmie Carl Black heb ik nadien een album opgenomen in de studio van de VRT samen met de helaas ook al overleden Jos Steen. Dat album heet Black, Brown, Stone maar dat is alweer een héél ander verhaal."

Country als free jazz

Steven De bruyn: "Wat me enorm aansprak in Eugene is dat hij country muziek, wat meestal een nogal vaste strikte format heeft, benadert als een free jazz muzikant. De lijst van samenwerkingen die Eugene eerder al aanging (met o.a. John Zorn, Camper Van Beethoven, Violent Femmes, ...) is duizelingwekkend. Er zijn mensen die hem geniaal vinden en er zijn er die hem haten, maar een optreden van Eugene Chadbourne laat je nooit onberoerd. 

In dat opzicht ligt mijn wereld van blues, jazz en indie roots, met zijn inherente improvisatie, eigenlijk helemaal niet zo ver af van de muzikale wereld van Eugene. Wat we vooral proberen is om de songs telkens weer tot leven te brengen met onze elementaire bezetting van gitaar en harmonica. Eugene speelt vaak banjo maar ik heb begrepen dat hij ditmaal een elektrische gitaar zou meebrengen.

Aanstekelijke Vekeman

Steven De bruyn: "En Christophe Vekeman's aanstekelijke boek over het fenomeen Johnny Paycheck - waarvan Eugene altijd al zei, “de meest onderschatte maar zonder twijfel meest vindingrijke zanger uit de country" -  heeft ons doen besluiten om opnieuw eens in dat werk te duiken. We hopen dat Christophe er zal kunnen bij zijn!"

Klopt dat allemaal, Christophe Vekeman?"

Christophe Vekeman: "Steven sprak mij een paar maanden geleden aan met de blijde tijding dat hij Johnny Paycheck aan het lezen was en er ook reeds over had verteld aan Eugene Chadbourne, die in het boek even vernoemd wordt wegens zijn eigengereide cover, in de jaren tachtig, van Paychecks grootste hit ‘Take This Job And Shove It’. Maar dit concert komt als een complete verrassing voor mij, zij het natuurlijk een zeer aangename. Ik ga dus zeker kijken en hoop vooral op werk uit Paychecks vroegste periode, wat wil zeggen de jaren zestig, toen het feit dat hij onder bruggen sliep en meer drugs gebruikte dan at geenszins kon verhinderen dat de honkytonkmuziek die hij maakte van de hoogste, vreemdste kwaliteit was, ook tekstueel, zoals alleen al blijkt uit titels als ‘(Pardon Me) I’ve Got Someone To Kill’, ‘If I’m Gonna Sink (I Might As Well Go To The Bottom)’ en ‘He’s In A Hurry (To Get Home To My Wife)’. Maar natuurlijk is ook het werk uit Paychecks zogeheten outlawperiode eind jaren zeventig zonder meer de grootste moeite waard. ‘Armed And Crazy’, bijvoorbeeld!

 

Foyer Soiree. Steven De bruyn en Eugene Chadbourne. Ode aan Johnny Paycheck. Handelsbeurs. Maandag 25 september. Ticketinfo: klik hier.

 

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio