Duo Vertongen-Olbrechts weert burgemeester als lijsttrekker

Burgemeester mag na 35 jaar in de politiek geen lijsttrekker meer zijn zijn

Burgemeester mag na 35 jaar in de politiek geen lijsttrekker meer zijn zijn

Marleen Mertens moet met spijt in het hart afscheid nemen van de Grimbergse politiek. Foto: jhp

Grimbergen -

Burgemeester Marleen Mertens (CD&V) is geen kandidaat meer voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. “Met heel veel spijt in het hart”, zegt ze. De partij besliste om Patrick Vertongen de lijst te laten trekken, gevolgd door Trui Olbrechts.

1.345 stemmen behaalde Marleen Mertens in 2012 als lijsttrekker van CD&V en daarmee was ze de grootste stemmentrekker van haar partij. Ze was dan ook kandidaat-lijsttrekker voor de verkiezingen in 2018, maar zo zagen ze dat niet binnen haar partij. Het afdelingsbestuur van CD&V Grimbergen duidde na een interne stemming Patrick Vertongen (1.166 stemmen in 2012) aan als lijsttrekker en schepen en OCMW-voorzitter Trui Olbrechts (988 stemmen in 2012) op de tweede plaats aan voor de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Dat betekent dat huidig burgemeester Marleen Mertens, die in 1982 haar eerste stappen in de gemeenteraad zette, 7 jaar schepen en 8 jaar burgemeester was, aan de kant wordt geschoven. Marleen Mertens kreeg nog de lijstduwerplaats aangeboden, maar daar gaat ze niet op in. “Het heeft me emotioneel allemaal zeer zwaar aangegrepen”, reageert Marleen Mertens. “Ik heb met al mijn mensen die me telkens hielpen om campagne te voeren, op eetfestijnen, tijdens evenementen, noem maar, veel kunnen verwezenlijken. Maar ik kan nu na al die jaren niet zomaar zeggen: nu ga ik de lijst duwen en misschien schepen of gemeenteraadslid worden. Dat is niet mijn ambitie en ik kan ook voor mijn eigen familie en alle mensen die achter mij staan, zoiets niet verantwoorden. Ik ben 57 jaar en ben nog lang niet afgeschreven. Maar de beslissing binnen CD&V is wat ze is en ik kan dat niet terugdraaien. Hier stopt het voor mij, met spijt in het hart. Ik zal wel tot het einde van deze legislatuur in 2018 mijn uiterste best blijven doen.”

Natrappen wil Marleen Mertens niet doen. “Ik stel alleen vast. Liefst 35 jaar heb ik als mandataris voor de partij gewerkt en de mensen daar maken een andere keuze. In 2018 stopt het dus voor mij. Ik zal opnieuw voltijds werken bij Caloribel waar ik momenteel halftijds personeelsverantwoordelijke ben.”

Mooie loopbaan

Marleen Mertens kijkt wel terug op een mooie politieke loopbaan. “Het plezantste om te doen, vond ik de kleinste dingen voor de mensen. Een stoep die in slechte staat is, teveel verkeer in een straat, een kind dat geen opvang heeft: dan kan je als politicus zo veel mogelijk proberen te helpen en als je dan het verschil kan maken, dan doet een ‘dankjewel’ echt deugd”, zegt Mertens. De politica looft ook de goede banden die ze heeft met collega-burgemeesters had, onder andere in het dossier over het vliegtuiglawaai. “Daarnaast ben ik onder andere ook fier op het masterplan Strombeek met onder andere een nieuwe bibliotheek, administratief centrum, OCMW-gebouw en de sanering en herwaardering van het hele centrum. Soms gaat het traag, maar de resultaten worden zichtbaar”, besluit ze.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio