Luidt deze nieuwe techniek het einde in van dierenproeven? Labo experimenteert met voeten van overleden donors

Leuven: Nieuw labo met voeten van overleden donors. Video: ROB

Leuven -

Op de faculteit biomechanica van de KU Leuven is deze week een uniek laboratiorium, Fiber, geopend. Onderzoekers doen er testen met cellen of zelfs hele lichaamsdelen, om zo beter te begrijpen hoe de gewrichten in ons lichaam werken.

Een voet, een slagader of kniepezen. Op al die lichaamsdelen worden er testen gedaan in het nieuwe laboratorium op de vierde verdieping van het departement werktuigkunde. Daar staan een tiental gloednieuwe machines, in een lab dat zijn gelijke niet kent in Europa.

De bal ging aan het rollen toen de faculteit begin dit jaar een grote toelage kreeg via de Herculesstichting van de Vlaamse overheid. Onder andere daarmee konden de departementen biomechanica en orthopedie samen een nieuw labo bouwen van zo'n 1,5 miljoen euro. Daar droomden de onderzoekers al jaren van.

Operatie

“Hier kunnen we testen doen op één cel, maar ook op hele lichaamsdelen”, zegt Nele Famaey, postdoctoraal onderzoeker en hoofd van de onderzoeksafdeling zachte weefsels. “Dankzij deze testen leren we beter hoe de gewrichten werken. Zo zien we bijvoorbeeld de impact van een operatie op een gewricht, of de sterkte van een gewricht op een bepaalde leeftijd. Een van onze onderzoeken draait rond een aneurysma, de verwijding van een slagader. Dat wordt momenteel geopereerd vanaf een dikte van 5,5 centimeter. We onderzoeken of die richtlijn niet moet afhangen van bijvoorbeeld de leeftijd.”

Het unieke aan het lab is dat er zoveel verschillende machines bij elkaar staan, inclusief een database met alle informatie en onderzoeksresultaten.

Er werken momenteel een tiental onderzoekers. “Dit is een enorme luxe tegenover vroeger”, zeggen doctoraatsstudenten Julie en Heleen. “Toen deden we testen met verouderde machines, en moesten we daarna naar UZ Gasthuisberg om de resultaten te bekijken en verwerken. Dat zorgde voor tijdverlies, en bijgevolg ook niet helemaal betrouwbare resultaten. Hier hebben we alles bij elkaar, en ook veel betere machines.”

De onderzoekers hopen hun lab uit te bouwen tot een referentiecentrum voor de hele wereld.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees