Tweehonderd meter gratis griezelen in twee spookhuizen met twintigtal acteurs

Wie durft hier binnen te gaan?

Initiatiefnemers Bjorn Deruyter en Sam en Tom Clauw stelden een spookhuis samen op basis van een fictief verhaal. Foto: ptb

Beselare / Zonnebeke -

Wie zich graag bang laat maken, is tijdens Halloween welkom in een gratis nieuw spookhuis. “Dit is niet voor doetjes.”

In de middeleeuwen werd in de Oude Kortrijkstraat van Beselare een zinkgat ontdekt. De kerk zag het als een poort naar de hel, maakte de put dicht en bouwde er het huis Daementia, dat de streek van al het ondergrondse kwaad zou behoeden. In 1954 kocht een nietsvermoedend gezin het oude huis. Sinds kort blijven de rolluiken omlaag. Kwatongen beweren dat de vader spoorloos is, de moeder een vreemde vorm van dementie heeft en de dochter wegkwijnt van de gruwelijke en levensechte nachtmerries.

Met dit fictief verhaal presenteren Sam en Tom Clauw en Bjorn Deruyter hun nieuw spookhuis, dat bestaat uit twee aangrenzende huizen aan de Oude Kortrijkstraat in Beselare. "Een van de twee huizen wordt binnenkort gesloopt, waardoor we maximale vrijheid hebben voor de inrichting”, vertelt Sam. “Bezoekers kunnen op vrijdag 27 oktober, zaterdag 28 oktober en dinsdag 31 oktober tot middernacht een doolhof in de twee huizen doorlopen. Het is niet voor doetjes. Kinderen jongeren dan twaalf laten we niet toe. Een doortocht duurt een tiental minuten in groepjes van maximaal zes personen.”

Een dertiental acteurs verkleden en schminken zich om de bezoekers schrik aan te jagen. “We zoeken nog acteurs en hopen op een twintigtal.”

Echte passie

De toegang is gratis. “Sommigen verklaren ons gek, maar het is een echte passie. Er zit een heel stuk eigen financiering in en de rest wordt betaald door sponsoring. We hebben er echt veel werk in gestoken. Om het verrassingseffect te maximaliseren, kunnen we nog niets verklappen. Jammer genoeg bestaan er amper spookhuizen in de streek. Pretparken als Bellewaerde zetten wel in op Halloween en met succes. Wij willen het halloweengevoel aanwakkeren in ons dorp en hopen dat er zo nog andere initiatieven volgen.”

INFO: www.daementia.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio