Al zes keer zakte Yfe (14 maanden) plots in elkaar. Pas nu weten haar ouders wat er aan de hand is

Al zes keer zakte Yfe (14 maanden) plots in elkaar. Pas nu weten haar ouders wat er aan de hand is

Foto: *

Ingelmunster -

Na anderhalve maand van onmacht weten Joyce Terryn en Yorim Supply eindelijk wat er met hun dochtertje Yfe (14 maanden) scheelt. Ze heeft een pacemaker nodig. Mama en papa kijken aan tegen een heleboel ziekenhuisfacturen en hopen dan ook op vrijwillige bijdrages.

Het gezin Supply heeft het de voorbije maanden niet gemakkelijk gehad. In juni kreeg Joyce een hersenbloeding. Ze was amper terug thuis toen haar dochter op 1 augustus bleek en met blauwe lipjes roerloos op de vloer lag. Op de spoeddienst kregen ze te horen dat Yfe wellicht een eenmalige epilepsieaanval had gehad.

“Maar mijn moedergevoel zei dat er meer aan de hand was. En inderdaad: in mijn eerste week op mijn nieuw werk kreeg ik telefoon van mijn mama”, vertelt Joyce. “Yfe had opnieuw een aanval gehad. Ze had een grauw kleur en blauwe lippen.”

Lange zoektocht

In het UZ Gent werden verschillende onderzoeken gedaan. Tijdens haar verblijf daar kreeg Yfe opnieuw een aanval. Er werd een 24-uur EEG afgenomen, maar die leverde niets op. Het gezinnetje mocht naar huis. Op aanraden van de huisarts trokken ze naar het UZ in Leuven. Ook daar werd de peuter uitvoerig onderzocht, maar opnieuw zonder diagnose.

Via Facebook zocht het gezin naar lotgenoten of mensen met advies. Ze kregen meer dan honderd berichten. Op aanraden van een vrouw, namen ze contact op met een kindercardioloog in Rijsel.

“Hij wilde een chip laten inplanten, die de klok rond de hartactiviteit van Yfe monitort. Daarvoor hadden we een nieuwe afspraak in Leuven, maar de ingreep werd versneld door een nieuwe aanval, de vijfde intussen”, zegt Joyce. Ze was het kindje van een vriendin aan het verversen, toen Yfe – die naast haar stond – plots ineen zakte. In het ziekenhuis was alles weer normaal, maar de chip werd toch ingeplant.

Hartstilstand

Vorige week vrijdag volgde de zesde aanval in evenveel weken. De chip stuurde informatie door en daaruit bleek dat Yfes hartje tien seconden had stilgestaan. Yfe heeft daarom een pacemaker nodig. “Dat is een vrij zware ingreep, omdat haar borstkas open moet. Natuurlijk hebben we daar schrik voor, maar nu zijn we geen moment gerust omdat we weten dat haar hartje kan stilvallen”, vertellen de ouders.

Het gezin vreest de vele ziekenhuisfacturen die gaan binnenkomen, omdat de kosten voor het vervoer van Yfe met de ambulance niet terugbetaald worden door het ziekenfonds. Daarom hebben ze een crowdfunding opgezet om daar geen extra kopzorgen over te hebben. “Wat we eventueel overhouden, gaat naar een goed doel.”

INFO

www.doneeractie.nl/een-pacemaker-voor-yfe/-3315

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees