Zingem spreekt zich in volksraadpleging uit over fusie met Kruishoutem

Open VLD’ers Dirk Otte (tweede van links) en Geoffrey Verleyen (rechts) probeerden vrijdag nog enkele Zingemnaars te overtuigen tijdens de markt. Foto: lvh

Zingem / Kruishoutem -

De Zingemnaar laat morgen zondag zijn stem horen over de beoogde fusie tussen Kruishoutem en Zingem. Wat de impact van de volksraadpleging zal zijn op het fusieverhaal eind 2019 moet nog blijken. “Het is koffiedik kijken naar zowel opkomst als uitslag.”

‘Bent u voor een fusie met de gemeente Kruishoutem vanaf 1 januari 2019?’ Die vraag zal de opgekomen Zingemnaar morgen zondagvoormiddag voorgeschoteld krijgen na maandenlange strubbelingen van Open VLD Zingem om de volksraadpleging af te dwingen. Geen referendum dus, waarbij de uitslag bindend is voor het bestuur. Morgen zondag kan het gemeentebestuur de uitslag van deze volksraadpleging juridisch gezien naast zich neerleggen.

Maar om te beginnen moeten er voldoende Zingemnaars hun advies geven: als minder dan 1.510 inwoners een stem uitbrengen, zal er immers geen uitslag opgemaakt worden wegens onvoldoende opkomst.

“De ene inwoner gaat niet stemmen omdat hij vindt dat het geen verschil meer uitmaakt, de andere is er rotsvast van overtuigd dat er gestemd moèt worden. Het blijft dus koffiedik kijken naar zowel de uitslag als de opkomst. Ik hoop dat de meerderheid de eventuele uitslag niet zomaar naast zich neer legt”, vertelt voorzitter Geoffrey Verleyen tijdens een laatste flyeractie op de wekelijkse markt.

“Ik ga neen aanvinken”, vertelt marktganger Luc Dhont”, omdat ik vind dat we onvoldoende geïnformeerd zijn en de hele fusie achter onze rug bedisseld werd. We moesten het als burger in de pers lezen. Al valt af te wachten wat de opkomst en uitslag zullen zijn.”

Een politieke stemming is het zondag niet, benadrukt Verleyen nogmaals. “Want wij zijn niet tegen een fusie. De uitslag van de volksraadpleging zal bepalen welk standpunt wij uiteindelijk zullen innemen over de fusie.”

Bij burgemeester Kathleen Hutsebaut (Samen) klinkt dezelfde twijfel over opkomst en uitslag.

“Ik kan het me allemaal moeilijk inbeelden hoe het zal lopen, maar uit gesprekken met mijn inwoners denk ik dat het positief zal zijn”, zegt ze.

Drie mogelijkheden

Volgens haar zijn er drie mogelijkheden. “Eén, er moet niet geteld worden. Twee, er moet wel geteld worden. Dan zal ook het percentage van het aantal stemmende inwoners van belang zijn bij een negatieve uitslag. En drie, de uitslag geeft meer ja- dan nee-stemmen, wat zelden gebeurt bij volksraadplegingen.”

Hutsebaut is geen voorstander van de vraag die zondag gesteld wordt. “Deze fusie gaat om meer dan een simpele ja-neenvraag. We hebben een goed onderzoek achter de rug en hebben er vertrouwen in dat deze fusie een goede zaak is.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio